Jozef Vojčiniak: Vianoce sú plné tajomstiev

  • Editoriál / Blogy
  • 19. decembra 2016, 20:51
  • Autor:

Čas vianočný je tu opäť a s ním i množstvo tajomstiev v podobe darčekov, ktoré sa odhalia na Štedrý deň pod stromčekom. S touto atmosférou prekvapení sa do našich domácností vkradne čas sviatočný, čas výnimočný, čas priam zázračný.

Vojde do našich príbytkov so všetkým, s čím si spájame najkrajšie sviatky roka. Sú to sviatky prívetivosti, znášanlivosti, láskavosti a potešenia. K Vianociam patrí aj dodržiavanie zvykov našich predkov a všetci vieme, že bez tradícií nie sú Vianoce tými pravými.

Preto v príjemnom teple domova dozaista odznejú aj vianočné koledy a modlitby ako poďakovanie sa za odchádzajúci rok i ako prosba za zdravie našich rodín a spokojnosť všetkých blízkych a priateľov. Niekde i ako spomienka na tých, po ktorých, bohužiaľ, zostalo pri stole len prázdne miesto.

Sviatky Vianoc plné lásky, pochopenia, spokojnosti a súdržnosti rodín máme hlboko uložené nielen my. Deti majú radosť z príchodu Ježiška a neopakovateľná vôňa vianočného stromčeka dotvára jedinečné kúzlo Vianoc.

V domovoch rozvoniava vianočné pečivo, vianočný stromček sa ligoce a netrpezlivé deti čakajú na príchod Ježiška a darčekov. Máme príležitosť zamyslieť sa, bilancovať končiaci sa rok, prehodnotiť skutky vykonané i nesplnené sľuby.

Vianoce majú v sebe magickú silu, ktorá nás neraz prinútila rozmýšľať nielen o sebe, o vlastných radostiach a vlastnom šťastí, ale aj o tom, čo tu po sebe človek zanechá.

K štedrej večeri si sadnime všetci pokojní a spokojní, prejavme k sebe lásku, úctu a porozumenie. Úprimne si zavinšujeme všetko najlepšie, rozdeľme si jabĺčko na toľko dielov, koľko nás sedí pri stole, a podeľme sa. Ak niekomu uviazne v hrdle rybia kosť, všetci ho spokojne buchnátujeme, aby mu vyskočila a, nedajbože, sa nezadusil.

Obklopme sa láskou a porozumením a podeľme sa o ňu so svojimi blízkymi, susedmi či len tak s tými, ktorých stretneme čisto náhodne. Prejavme toľko týchto citov, na ktoré v dnešnom uponáhľanom svete nie je už ani priestor, že nám z nich zvýši a môžeme z nich vytvoriť zabalené darček pod stromčeky.

Vianočná atmosféra je kúzelný ránhojič, priatelia. Želáme vám, aby sa aj vo vás usadila táto zázračná medicína a zahojila vám všetky ranky na tele, duši či na srdiečku.

Šťastné a veselé Vianoce a zároveň i všetko len to dobré do nového roka želá redakcia vášho najobľúbenejšieho regionálneho piešťanského týždenníka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava