Jozef Vojčiniak: Neželaný narodeninový darček

  • Editoriál / Blogy
  • 26. januára 2016, 14:56
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Len pred krátkym časom, 16. januára, oslávila významná piešťanská reprezentantka v plávaní okrúhle štyridsiate narodeniny. Nielen kúpeľné mesto, ale i Slovensko sa vďaka nej dostalo do povedomia športového sveta. Každý Piešťanec už určite vytušil, že nejde o nikoho iného ako o piešťanskú rodáčku, pred časom úspešnú slovenskú reprezentantku, držiteľku desiatich doposiaľ neprekonaných slovenských rekordov a päťnásobnú olympioničku Martinu Moravcovú.

Nie je žiadna náhoda, že sa jej talent rozvinul práve v kúpeľnom meste. Piešťany, kde prvý plavecký klub vznikol už v roku 1934 súčasne s otvorením Evy, v tej dobe jedného z najmodernejších kúpalísk s krytou plavárňou v Európe, majú v tomto športe snáď najdlhšiu tradíciu na Slovensku. A s tým spojenú aj bohatú základňu nádejných talentov, ale i kvalitných trénerov, čo tomuto športovému odvetviu v Piešťanoch prinieslo množstvo úspechov i s čerešničkou na torte v osobe úspešnej plavkyne M. Moravcovej.

Situácia s plávaním v kúpeľnom meste v súčasnosti? Celé roky mestom neriešený problém s verejným plávaním na konci marca zožne úrodu v podobe konca prevádzky súkromného krytého bazéna v hoteli Sorea Sĺňava, ako-tak suplujúceho pre plavcov priestory na tréningy.

Ak aj mesto hneď zasiahne a uvoľní finančné prostriedky na dotácie pre plavcov, aby si mohli tento bazén prenajímať, je to riešenie krátkodobé a prišlo neskoro. V júni Soreu preberá nový nájomca a netvári sa, že vyjde plavcom v ústrety. Po letnej sezóne buď spoja tréningy s otužovaním, alebo je so športovým plávaním počas zimných mesiacov v Piešťanoch koniec.

Neviem si predstaviť, že by futbalová Trnava zavrela štadión a verejnosti oznámila, že futbal sa už v slovenskom Ríme hrať nebude. Obdobne zvrhlá predstava je aj v prípade hokejového Trenčína. Celý život si Piešťany spájam s vodnými športmi a čo sa v tých dvoch mestách hádam nikdy nemôže stať, v charakteristickom športe Piešťancov je dnes skoro realita.

Takýto narodeninový „darček“ si M. Moravcová od svojho rodného mesta naozaj nezaslúžila.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava