Európske Piešťany!

  • Editoriál / Blogy
  • 23. augusta 2017, 12:16
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťany, zdá sa, predsa patria k európskym lídrom, aspoň čo sa týka xenofóbie voči turistom, ktorá sa v súčasnom období začala šíriť od Škótska až po Ibizu. V kúpeľnom meste tu bola už pred rokom.

Na turistov a kúpeľných hostí počas minulého leta posielal policajtov primátor Miloš Tamajka, no činil sa i spravodajský web regionálneho politika Tomáša Hudcoviča produkovaním xenofóbnych článkov, ktorých jedinou nosnou témou bolo to, že v nich figurovali cudzinci.
Fenomén, ktorý v Piešťanoch vymysleli už minulé leto, sa v Európe začína označovať pojmom „turizmofóbia“. V populárnych turistických destináciách sa turisti stretávajú s nepriateľsky naladenými domácimi. Od benátskych kanálov cez škótsky ostrov Skye a španielsku Ibizu až po ulice Dubrovníka sa turisti stali pre miestnych nočnou morou napriek príjmom, ktoré im prinášajú.
V prímorskej mestskej časti katalánskej Barcelony nazývanej Barcelonetta domáci protestujú proti turistom už dlhšie. „Už nikdy takéto leto“, „Už žiadni turisti v našich domoch“, „Nie ste tu vítaní” – takéto transparenty bolo možné vidieť počas protestu, ktorý sa v Barcelonette konal 12. augusta na pláži plnej turistov. Španielska tlač označila demonštráciu za prejav „turizmofóbie“. V Barcelone došlo k incidentu, keď krajne ľavicová skupina zastavila autobus s turistami a nasprejovala jeho okná farbou.
I v týchto krokoch sú však Španieli voči Piešťancom rok pozadu. V lete minulého roka aj na základe článkov publikovaných v internetovom periodiku T. Hudcoviča napochodovala do kúpeľného mesta pochybná extrémistická skupina a chcela s nespratnými turistami narobiť poriadky. Ako aj sami konštatovali, článok sa nezakladal na pravde a v Piešťanoch panuje pokoj. A tak jediný incident medzi miestnymi a cudzincami zaznamenaný policajtmi bol ten, keď podnapitý mladý domorodec zaútočil kameňmi na predajňu s kebabom na pešej zóne v centre mesta.
Po pohnutom minuloročnom lete, keď sa nálady proti turistom v Piešťanoch vystupňovali, je túto turistickú sezónu pokoj, a tak sa zdá, že svoju „turizmofóbiu“ Piešťany posunuli iným európskym destináciám.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav