Cena života

  • Editoriál / Blogy
  • 25. júla 2017, 12:50
  • Autor:Gabo Kopúnek

Akú cenu má ľudský život? Nesmiernu, to mi dá za pravdu určite každý. Prakticky sa nedá ani vyčísliť a aj poskytnuté peniaze sú len akousi náplasťou za zmienenie bôľu. Prázdnota po blízkych osobách ostane do smrti.

Nešťastie nechodí po horách ale po ľuďoch, hovorí príslovie. V kontexte s udalosťou, ktorá sa stala minulý týždeň v Terchovej, by sa však mohlo vyrieknuť doslovne. Pri tragédii tam vyhasli tri ľudské životy, z nich dva detské.

Tento rok, bohužiaľ, zatiaľ nie je na obete pri požiaroch skúpy. Za prvých šesť mesiacov zahynulo v plameňoch na území Trnavského kraja až päť ľudí. Štatistika je v tomto prípade neúprosná, rovnako sú nekompromisní aj tí, ktorí ich príčiny musia vyšetriť a nakoniec aj vyriecť ortieľ nad páchateľmi. Žiadny trest však už život nikomu nevráti.

Aká je cena života? Túto otázku som si položil minulý týždeň aj pri inej príležitosti. Stalo sa, že som musel ísť k lekárovi. Nič výnimočné, ale to, čo som sa tam dozvedel, vo mne takpovediac rozohnilo zlobu. Naše zdravotníctvo sa nachádza tam, kde už chrbát dostáva neslušné pomenovanie. Lekárov je málo, pacientov čoraz viac. Slúžiť nemá kto, a tak musia v ordináciách držať stráž aj takí zaslúžilí lekári, ktorí by si už mali roky užívať penziu.

Nastala situácia, že pred ambulanciou takejto lekárky stálo na vyšetrenie niekoľko desiatok ľudí, keď ju zrazu chceli náhle odvolať k obhliadke mŕtveho človeka. Skúsená lekárka stála pred rozhodnutím – nechať plnú čakáreň pacientov, ktorí neodkladne potrebujú jej pomoc, alebo utekať k nebožtíkovi, ktorý, s prepáčením, nikomu neutečie? Lekárka sa rozhodla ostať a ordinovať, plne si vedomá nielen litery zákona, ale hlavne Hippokratovej prísahy. To sa ale nepáčilo príslušnému orgánu, a tak lekárku udal úradníkom, ktorí voči nej začali správne konanie. Lajstrám zrejme cena života nič nehovorí, pre nich je dôležitá poslušnosť a priaznivé štatistiky.

Len tak, na sebakontrolu, ako by ste sa zachovali vy?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava