Alexandra Mathiasová: Zábava či svätý pokoj?

  • Editoriál / Blogy
  • 28. júna 2016, 13:04
  • Autor:Alexandra Mathiasová

A dva mesiace prázdnin pomaly začínajú. Študenti základných aj stredných škôl sa nevedia dočkať prvého júla a pauzy od dennodenných povinností v laviciach, rodičia malých elévov si už utierajú kropaje z čela pri vymýšľaní náhradného programu a „au-pair“ starostlivosti. Ešteže im pri tom pomáhajú horúce slnečné lúče podporujúce pozitívne myslenie. K záveru školského roka by som však chcela dodať, že žiadne vysvedčenie nie je hodné prehnaných emocionálnych výlevov, či už zo strany „dospelákov“ alebo nezodpovedných žiačikov. Veď všetci dobre vieme, že nie vždy známky odzrkadľujú skutočné vedomosti použiteľné v praxi.

Po prevzatí úradného papiera začína pre násťročných detoxikačné obdobie od vedomostí. Veď už nemusia premýšľať nad tým, že ráno vstávajú do školy a relax mysle si preto plánovať len na víkendy, no von začnú vychádzať aj počas týždňa.

Nie každému je táto mládežnícka záľuba po vôli, no ruku na srdce – kto v ich veku nemiloval zábavu. Smutné však je, že ak si chcú užiť večer na úrovni, pláca z brigády či vreckové od tata im pri vysoko nastavených piešťanských cenách stačiť nebude a čoraz viac ich budeme stretávať v parku na lavičkách. No ako mi v priebehu týždňa jeden múdry, vzdelaný a úspešný muž povedal, najlepšie nápady vznikajú „pri pive“. Netreba sa preto týchto mladých ľudí obávať a zdvíhať nad nimi prst… Čo ak sa práve vtedy bude v ich hlave rodiť nejaký skvelý, jedinečný nápad ako pozdvihnúť mesto, krajinu, či minimálne vykúzlia jedinečné dielo? Mimochodom, týmto spôsobom tvoril aj majster Hemingway.

V tej súvislosti mi nedá nespomenúť festivaly. Rok čo rok proti sebe stoja dva tábory, jedni bojujú za zaslúžený pokoj a tiché večery v kúpeľnom meste, do ktorého sa chorí prichádzajú zotavovať. Ďalší v organizovaní masových a hlučných zábav vidia prílev turistov a ďalšie zaplnenie obchodníckych kasičiek. Ona tá pravda asi bude niekde uprostred. Tento rok však letných akcií ubudlo, „odsťahovali“ sa od nás už i pravidelne trúbiace kamióny. Azda sa teda stihnú návštevníci zabaviť, ale aj pracujúci a chorľaví načerpať novú energiu.

Festivalové leto v Piešťanoch začína už tento víkend, o čom vám v nasledujúcom vydaní prinesieme rozsiahlu reportáž. Nezabudnite však, že ďalší Piešťanský týždeň pre štátny sviatok vyjde už v pondelok 4. júla. Dovtedy si môžete listovať v novinách, ktoré práve držíte v rukách, a možno sa dozviete čo-to o novinkách v meste, podujatiach v regióne, ale aj inšpiratívnych aktivitách hrdých Piešťancov.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel