Alexandra Mathiasová: Z extrému do extrému

  • Editoriál / Blogy
  • 8. marca 2016, 13:00
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Konečne je to za nami! Dlhé týždne boli voliči pod tlakom dvadsiatich troch strán a hnutí kandidujúcich do parlamentu. Lídri vyskakovali z billboardov, televízií, rádií a snáď i chladničiek a úpenlivo sa snažili očariť volebným programom či poukázať na neschopnosť „tých druhých“.

Sériu zvláštnych udalostí odštartovalo minuloročné predstavenie kandidátov do slovenského parlamentu. Podnikatelia búriaci davy prostredníctvom sociálnych sietí sa v jednom momente štylizovali do podoby spasiteľov národa, zanietení milovníci našej malebnej krajiny ju chceli uchrániť od „pliev“, či ďalší dotiahli na svoju stranu voličov vďaka škandalóznym kauzám protistrán. Divadlo v žánri tragikomédia vyvrcholilo práve v sobotu. Uhádnuť, kto sa do národnej rady dostane, sa snažili mnohí. Pravdou je, že ešte pred pol rokom by snáď všetci čakali, že vládna strana posledného obdobia s prehľadom vyhrá aj ďalšie parlamentné voľby. Slováci sa však zmobilizovali a pred niekoľkými dňami povedali svoj názor.

Napriek niekoľkým regionálnym škandálom, o ktorých sa dočítate aj v Piešťanskom týždni na 5. strane, máme za sebou pomerne pokojné voľby. V okolí sme nezaznamenali žiadne kupovanie hlasov, ani manipuláciu výsledkov. Ľudia postávali v rade len preto, aby sa dostali k volebnej urne a preukázali vôľu zmeniť svet. A že ich bolo skutočne veľa! Aj vďaka týmto skutočnostiam sme s napätím čakali na konečný ortieľ.

Bum! V parlamente budú sedieť zástupcovia ôsmych zoskupení. Okrem nízkeho počtu percent pre veľké strany prekvapila najmä voľba mladých. Prvovoliči sa vzbúrili a do parlamentu posunuli extrémistov. Ľudoví krajní pravičiari, vraj okrem mladých volení aj frustrovaným voličom, sú dnes hitom. Úprimne netuším, či podaktorí chýbali na hodinách dejepisu alebo len nemali možnosť navštíviť koncentračný tábor… Z extrému sa, bohužiaľ, dostávame len do ďalšieho extrému, a ak to takto pôjde ďalej, tak pri stretnutiach budeme vykrikovať „na stráž“ a medzi štátnymi sviatkami zasvieti narodenie „führera“. Škaredá predstava, no v tejto chvíli sa, opäť, bohužiaľ, nedá skonštatovať iné ako – budiž. Je to vôľa ľudu. A dokonca to znovu dostalo našu malebnú krajinku do zahraničných médií.

Radikálne názory otvorili brány parlamentu aj zástupcom z Piešťan. Napríklad miestny chirurg vymení biely plášť za oblek. Dúfajme, že pre budúcnosť národa a nášho kúpeľného mestečka spraví, čo bude v jeho silách. Týka sa to i náhradníka – zatiaľ je jeho osud v rukách lídra jeho zoskupenia. Zasadne zástupca hlavy mesta do parlamentu? Nechajme sa prekvapiť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava