Alexandra Mathiasová: A čo sú to tí Pokémoni?

  • Editoriál / Blogy
  • 18. júla 2016, 21:22
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Ešte pred týždňom azda ani
vývojári netušili, aké šialenstvo
sa spustí okolo novej aplikácie s
názvom Pokemon GO. V priebehu
niekoľkých dní sa však malé
animované postavičky vkradli do
smartfónov po celom svete a od
momentu spustenia sa o ničom
nehovorí viac, ako práve o nich.

Začiatkom nového milénia sa do slovenských televízii dostal animovaný japonský seriál Pokémon, v ktorom sa hlavný hrdina Ash Ketchum stal z obyčajného chlapca trénerom Pokémonov. Jeho výlety sa rýchlo stali súčasťou každej domácnosti s deťmi, tie si neváhali pre dávku svojej

obľúbenej „rozprávky“ pokojne aj privstať. V tom čase sa trend rýchlo rozšíril, Pokémoni ovládli svet marketingu a obchodníci začali predávať kartičky, nálepky, darčekové predmety či dokonca vtedy tak známe pogy. Tento fenomén ľudí spájal i rozdeľoval. I ja mám dodnes ťažké srdce na chlapca zo sídliska Adam Trajan. Na detskom ihrisku mi roztrhal zošit, v ktorom som mala nálepky už takmer všetkých Pokémonov. Určite ani len netušil, že mi tým spôsobí traumu do konca života… No nie o tom som chcela písať.

Každá senzácia trvá chvíľu, ako Pokémoni prišli, tak sa z našich životov i vytratili. Deti 90. rokov si na toto obdobie radi spomínali, no azda nikdy netušili, že príšerky budú opäť v kurze. Zrazu sa však minulý týždeň znovu začali vo veľkom skloňovať. Otázka „A čo sú to tí Pokémoni?“ zaznievala doma, v práci aj na výlete. „Vieš, to je taká apka, chodíš a hľadáš ich…“ trpezlivo vysvetľovali mladšie generácie a hrdo ukazovali fotky svojich najlepších úlovkov.

Je to tak, fenomén Pokémonov sa vrátil. Len za minulý týždeň si aplikáciu stiahlo vyše 20 miliónov užívateľov, sociálne siete zaplnili obrázky, články, hodnotenia a strategické plány. Je to neuveriteľné, ale dokonca aj majiteľom prevádzok vzrastajú tržby, ak sa v nich nejaký ten Pokémon nachádza. Aktuálne sa však mladí zaľúbenci nespoznávajú na diskotéke, ale rande si dohadujú pri hľadaní animovaných príšer. Áno, tie tváre ponorené do smartfónov, neprítomne kráčajúce a točiace sa s mobilom v ruke, patria pátračom.

Pokémoni opäť spájajú i rozdeľujú. Jedni sa čudujú, ako dokázala obyčajná hra opantať ľudí natoľko, že jej venujú voľný čas, a rozčuľujú sa nad kvantom informácií i nekonečnom pozeraní do obrazovky. Či budú ľudia vyťukávať správy cez messenger alebo pátrať po príšerkách, už je nepodstatné. Pri hre sú aspoň donútení sa hýbať.

Prajem vám, pátračom, príjemnú zábavu. Dávajte si však pozor na jamy či piešťanské hrboľaté chodníky a, prosím, žiadny upgrade ako hľadanie spoza volantu radšej neskúšajte.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela