Ako ste na tom, Piešťanci?!

  • Editoriál / Blogy
  • 26. septembra 2017, 11:42
  • Autor:Gabo Kopúnek

Pred pár dňami prevzala žezlo v kalendári jeseň. Jej čaro však mnohí nevidia, pretože s ubúdajúcimi slnečnými lúčmi im prerastá v duši depresia z ponurých upršaných dní.

Krása jesene spočíva v jej pestrofarebnosti. Nie je fádne zelená, ani gýčovo oranžovo zlatistá ako letné spomienky z dovoleniek. Z každého rožka palety si uchmatne toľko, koľko akurátne potrebuje.
Príroda vládla svetu po milióny rokov, no stačili dve storočia, aby sme ju dokázali takmer zničiť. Technický pokrok si vyžiadal svoju daň, no najviac na to doplatia až nasledujúce generácie. Človek sa stal totiž chamtivejším a v zmysle hesla: Po mne potopa, sa nezastaví pred ničím.
Rovnako ako príroda je organickou súčasťou sveta spoločenstvo ľudí, napríklad aj také mesto ako Piešťany. Aj ono malo svoj rozkvet, vzostupy a pády, dni lepšie i horšie, zväčša podľa nálad a rozhodnutí ľudí, ktorí ho formovali. Aj oni sa nadchýnali krásou, hromžili na počasie, aj oni sa časom vyfarbili ako to lístie na jeseň. Nie v rámci ročného cyklu období, ale v rámci svojej púte po tomto svete.
Postupne sa vyfarbuje aj súčasné osadenstvo radnice, a to nemyslím len vedenie mesta, ale aj ľudí, ktorí sa majú starať o blaho jeho občanov a rozkvet Piešťan. Lenže rôznofarebnosť v poslednom období prekrýva špinavá čerň z úst klamárov, prospechárov a nekompetentných darmožráčov.
Sú ako červíky, ktoré nahlodajú pekné jablko, prežerú sa k jadru, zlíznu smotanu a v najlepšom prípade zmiznú. Sú však aj takí, ktorí sa vo vnútri jablka, povedzme aj mestského úradu, zakuklia a nikým nerušení vyčkajú na príležitosť ubziknúť z maléru bez poškvrny a s novou vizážou.
Ak sa vám zdá, že som viac poetický a menej adresný, je to schválne. Verím totiž, že rozumným ľuďom stačí problém pomenovať, netreba im prstom ukazovať, kto má maslo na hlave. Ten, komu leží osud Piešťan na srdci, sám vycíti, kde nie je všetko s kostolným poriadkom.
Aj rozumný človek však býva málo rozhodný, niekedy ani nevie, ako by mohol niektoré veci zmeniť. Rovnako ako príroda sa dá pritom liečiť aj samospráva. Netreba čakať, kým lístie opadne, strom vyschne, chce to len nastoliť správny postup ochrany a škodcu vyhnať.
A tak je to aj s mestom. Chrániť ho však nemusia len volení zástupcovia občanov, čakať na lepšie zajtrajšky sa nemusí každé štyri roky. Občan môže chrániť svoje mesto účinne v každom ročnom období, napríklad referendom o odvolaní škodnej zo zvereného úradu. Lenže kým sa rozhýbe, väčšinou je už neskoro a pre vlastnú nečinnosť sa potom zožiera sám. Ako ste na tom, Piešťanci?!

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín