Zima sa ešte neskončila, no v uliciach je 280 ton štrku s prachom

  • Spravodajstvo
  • 9. februára 2017, 08:38
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Piešťany majú za sebou najstudenší január za niekoľko posledných desaťročí. Zabrať dostali nielen naše organizmy vystavené treskúcim mrazom, čo sa prejavilo najmä chrípkovými epidémiami, no bojovať proti rozmarom prírody nebolo ľahké ani pre piešťanských cestárov. Snehu síce v úvode januára napadlo len pár centimetrov, ten však vplyvom treskúcich mrazov zmrzol doslova na kameň. Pred nami je február a zima ešte stále nie je na konci.

Nielen vodičov, ale i chodcov vytrápili zľadovatené piešťanské cesty či chodníky. Ak sa nestihol sneh spratať z ich povrchu hneď v úvode januára po výdatnej snehovej nádielke, vplyvom krátkeho oteplenia a následných prudkých mrazov často hlboko pod hranicu mínus desať stupňov zmrzol na kameň. A keďže v kúpeľnom meste je pre ochranu piešťanského liečivého bohatstva zvýšený stupeň ochrany podzemných vôd, jediná možnosť, ako zľadovatené chodníky a cesty udržať ako-tak v zjazdnom stave, je posyp inertným materiálom (drobné kamienky).

Služby mesta Piešťany (SMP) v uliciach len za mesiac január porozsýpali až 280 ton inertného posypu. Účinok je však minimálny, ale zato prichádzalo maximum hromženia obyvateľov na šmykľavé cesty či chodníky. I na niekoľkých uliciach, kde môžu SMP použiť posyp cestárskou soľou, sa pre extrémne nízke teploty stal aj tento spôsob ošetrenia ciest neúčinný. Cestárska soľ sneh či ľad roztápa len do mínus sedem stupňov.

Je však riešenie, ktoré pre šetrnosť k životnému prostrediu a vysokú účinnosť používajú aj podtatranské obce. Ide o takzvaný Solmag. Je netoxický, nepredstavuje riziko pre vodné organizmy, do okolia uvoľňuje menej chloridov ako klasická posypová soľ a je vhodný na údržbu ciest v chránených oblastiach a oblastiach vodných zdrojov. Z hľadiska chemického zloženia ide o chlorid horečnatý a účinkuje podľa namiešanej koncentrácie až do -34 °C s podstatne väčšou rýchlosťou roztápania snehu či ľadu ako v prípade klasickej posypovej soli.

V úvode januára Piešťany zasypala snehová nádielka.

Jeho jedinou nevýhodou je však vyššia cena. A ani tá by nemusela byť taká dramaticky vysoká, ak by sme odrátali náklady na jarné zametanie inertného materiálu po celom meste. Ak by už aj nesnežilo a služby mesta nemuseli cesty a chodníky vo februári či marci posýpať, tak už k dnešnému dňu je v uliciach kúpeľného mesta štrku s prachom takmer tristo ton. Ak uvážime, že prašnosť má často za následok i vážne zdravotné problémy, potom by cena nemala byť to prvé, čo by malo vedenie radnice od tejto technológie odradiť.

Opak je však pravdou. SMP, ak nerátame mzdové náklady, ktoré stúpli pre zákonné úpravy miezd, na svoju prevádzku dostali podstatne menej finančných prostriedkov ako v predchádzajúcich rokoch. Riaditeľka SMP Hana Dupkaničová pri schvaľovaní rozpočtu v závere minulého roka pred poslancami potvrdila, že to bude mať vplyv na kvalitu údržby mesta. A to nielen v zimných mesiacoch, keď namiesto moderných, ekologických a účinných technológií musia používať zastarané a hlavne minimálne účinné ošetrovanie ciest a chodníkov, ale celkom určite sa to prejaví i v rýchlosti, akou v jarných mesiacoch tristo ton prachu a štrku zmizne z ulíc.

O kosení a upratovaní Piešťan v tomto roku je zatiaľ predčasné hovoriť, aj keď i tu je možné očakávať problémy. Ako kriticky povedal jeden z členov mestských komisií pri prerokovávaní mestského rozpočtu, Kornel Duffek: „Budeme menej kosiť, menej upratovať a zároveň chceme lákať turistov. Tomu veľmi nerozumiem.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek