Zelené plochy upravili včas

  • Spravodajstvo
  • 7. júna 2017, 10:42
  • Autor:am

Jarné počasie bolo piešťanským trávnatým plochám prajné. I keď majú niekedy obyvatelia mesta dojem, že je tráva akosi privysoká, Služby mesta Piešťany ju od začiatku sezóny kosili na území celého mesta dvakrát, v centre dokonca kosačky úradovali už do tretice.

Ako informoval Peter Tekula, vedúci strediska verejnej zelene, tento rok začali služby mesta s kosením podstatne skôr ako minulú sezónu. „Podarilo sa nám podchytiť prvé fázy rastu zelene, no potom vplyvom počasia v prvej polovici mája začala rásť bujnejšie, takže sme pristúpili k druhej kosbe. Práce nám šli rýchlejšie aj vďaka tomu, že sme koncom minulého roka zakúpili dve nové vysoko výkonné kosačky ako náhradu za staré 16-ročné stroje,“ skonštatoval P. Tekula. Kosbu zelene v meste tak spoločnosť stíha za štyri týždne namiesto šiestich.

V poslednom májovom týždni sa pracovníci strediska zamerali na prípravu centrálnych plôch pre otvorenie letnej kúpeľnej sezóny. „Kosili sme všetky hlavné plochy prvej kategórie, kde je intenzita kosenia vyššia. Nachádzajú sa v centre a v jeho blízkom okolí, kde je najväčšia koncentrácia ľudí. Taktiež sme kosili všetky vstupy do nášho mesta a postupne všetky ostatné lokality v Piešťanoch. Na pláne máme údržbu trávnikov aj v Kocuriciach, kde sme boli tento rok, žiaľ, iba raz, no nie úmyselne,“ informoval vedúci strediska Tekula.

Okrem služieb mesta sa o kosenie v Piešťanoch stará aj Slovenský vodohospodársky podnik. Na starosti má pozemky korýt, brehov a ochranných hrádzí Váhu, Dubovej, nádrže Sĺňava, odpadového kanála Horná Streda či Obtokového ramena pri Kúpeľnom ostrove. Práce vykonávajú dva až trikrát ročne, pričom ešte začiatkom minulého týždňa bolo okolie cyklochodníka na Nábreží I. Krasku husto zarastené. „Početnosť a frekvencia kosby je prispôsobená stavu porastu, ohláseným podujatiam a aktivitám na týchto plochách a, pochopiteľne, technickým a personálnym možnostiam správcu toku,“ vysvetlil hovorca vodohospodárov Pavel Machava dôvod nepriaznivého stavu. Do otvorenia sezóny však pracovníci údržbu stihli a verejnú zeleň napokon skultivovali.

V tomto týždni sa pracovníci Služieb mesta Piešťany presunú na ulice Ružová, A. Dubčeka, Slnečná, Krížna, Vážska, Veterná, Rekreačná, na Nám. J. Kráľa a do okolia zimného štadióna až po polikliniku. Potom pokosia Mikrorajón, Hurbanovu, Kláštorskú, park – Pod Párovcami, Royova – dvory, Nám 1. mája, Valovú a Čachtickú ulicu.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek