Zbytočná smrť vlčiaka pobúrila Slovensko

  • Spravodajstvo
  • 21. marca 2018, 05:27
  • Autor:am

Keď v piešťanskom útulku dostali informáciu o nechcenom, vraj agresívnom psovi, ani len netušili, aké rozmery prípad naberie. Majiteľka štvornohého strážcu sa totiž zviera pravdepodobne rozhodla násilne vypustiť, a to priamo pri frekventovanej ceste na Havrane. Tento čin napokon psa stál život, čo pobúrilo obrovské množstvo nielen Piešťancov, ale i obyvateľov celej krajiny.

V pondelok 12. marca prišla do Útulku Piešťany žena, ktorá tam chcela umiestniť svojho vlčiaka. Bol vraj agresívny a nezvládala ho. Pes, ktorý údajne pochádzal od cvičiteľa z Ostrova, slúžil u nej vo firme približne tri roky.
Pracovníci útulku sa jej však počas návštevy snažili vysvetliť, že útulok nemôže byť prvé riešenie takejto situácie. Odporučili jej, nech informácie o psovi verejne zdieľa, aby sa ho ktosi ujal, prípadne by ho mala zveriť inému cvičiteľovi. Tiež jej ponúkli, že môže poslať fotografie a budú ho inzerovať. Fyzicky ho však prijať nemohli, pretože kapacitne je útulok plný.
Tiež takýto pes podľa nich do útulku nepatrí, pretože nemajú cvičiteľov, ale ošetrovateľov. Vlčiaci a ich kríženci pritom tvoria tretinu osadenstva útulku a už roky tam čakajú na nových majiteľov, ale neúspešne.

Nahnevaní ľudia vytlačili plagáty a rozvešali ich po meste.

Hodinu neskôr po tejto návšteve prijali v útulku telefonát, že pri Radošine je vyhodený čierny vlčiak a ohrozuje premávku. „Začal sa kolotoč telefonátov od štátnej polície až po starostu obce, kde má majiteľka firmu. Priebežne sme komunikovali s ľuďmi, ktorí pomáhali polícii, aby psík nevybehol na cestu. Pohyboval sa stále medzi Radošinou a Čertovou pecou, kde bol vyhodený. Kontaktovali sme majiteľku, že psa vyhodila, no tá to poprela. Vraj jej ušiel,“ uviedla riaditeľka Ľubomíra Báleková prostredníctvom sociálnej siete.
Avšak na to, že pes dobrovoľne neušiel, mali svedkov, ktorí majiteľku na spomínanom mieste videli vykladať psa z auta. Požiadali ju teda, aby si ho šla vziať. Obávali sa nešťastia, pretože chlpáč ohrozoval premávku a vodičov. Majiteľka im však vulgárne vynadala a povedala, že podľa nej vedúca útulku nemá na svojej pozícii čo hľadať a mali by ju vymeniť za takú, čo by brala všetkých psov, aj agresívnych.
A tak napokon namiesto voľného dňa vyrazili pracovníci na odchyt psa spolu s políciou. Nepomáhala však ani odchytová tyč, ani jedlo. Po dvoch hodinách lov na štvornohé vystresované zviera vzdali, lebo zabehlo do lesa. Napokon sa teda dohodli s veterinárom, že ráno psa chytia pomocou narkotizačnej zbrane. Toho sa však už chlpáč nedožil. Vrátil sa totiž k rušnej ceste, čo sa mu stalo osudným. Po zrážke s autom zahynul.
Potom, ako bola táto správa zverejnená na Facebooku, strhol sa okolo prípadu obrovský záujem. Ľudia okamžite vypátrali, kto je dotyčná nezodpovedná majiteľka, zverejnili jej fotografie a dokonca jej priali rovnaký osud, ako postihol psa. Ak ste sa minulý týždeň prechádzali po meste, iste ste si všimli vylepené plagáty s menom majiteľky a jej fotografiou, spolu s informáciou o jej čine.
Keď už prípad nabral nekontrolovateľné obrátky a ľudia sa majiteľke začali vyhrážať smrťou, útulok sa dištancoval od všetkých nenávistných a vulgárnych útokov na dotyčnú osobu. Prípad však nenechali len tak, čo pre Piešťanský týždeň riaditeľka aj objasnila: „Spísali sme trestné oznámenie, nakoľko došlo k všeobecnému ohrozeniu, čo už je trestný čin. Opustenie zvieraťa sa definuje ako priestupok. Prípad budeme naďalej riešiť a informovať o priebehu. Momentálne čakáme na vyjadrenie príslušných orgánov, no nevieme, kedy bude.“

Vyjadrenie majiteľky psa Henriety Slovákovej


K celému prípadu sa vyjadrila aj majiteľka psa Henrieta Slováková, ktorá podľa jej slov psa nevyhodila: „Bola som s ním na prechádzke v lese tak ako už mnohokrát predtým. Aj keď bol problematický, chodila som s ním permanentne do lesa aj k vode, i keď som ho niekedy musela dve hodiny naháňať, lebo neposlúchal. Stalo sa to aj v ten deň a bola som ho vtedy hľadať, a nie raz. Urobila by som to, keby mi na ňom nezáležalo? Nikto o tom nepíše, lebo to asi ani nevedia alebo ich to ani nezaujíma. Vždy som sa oňho dobre starala, aj keď s ním boli permanentne problémy.“
Pes sa k nej už vraj problematický dostal, pretože predchádzajúci majiteľ, kynológ, sa k nemu nepekne správal. Odchádzal od neho vychudnutý a vystrašený. Rovnako aj to, že ľudia mu cez plot prehadzovali halucinogénmi napichané kosti a robili zle, na ňom vraj zanechalo stopy.
Majiteľka sa bála, že sa stane nešťastie, lebo pes utekal, dokonca napádal autá za jazdy. Ľudia sa ho báli, sťažovali sa a aj podľa veterinára bolo jediným východiskom utratiť psa. To však majiteľka odmietla, preto sa pýtala v útulku, či psa vezmú. Podľa nej ho však odmietli preto, že je vlčiak. Tých tam majú už priveľa a nikto by si ho nevzal. „Veľmi ma nahnevalo, keď pani z útulku povedala, že vlčiaka nechce. Preto som jej povedala, že osoba na takom mieste má predsa pomáhať, a nie pozerať na túto prácu ako na biznis,“ uviedla majiteľka psa.
Na záver dodala: „Veľmi ma to trápi, už viac dní ani poriadne nejem a nespím, nie je mi jedno, že to všetko až takto dopadlo. Ale ja predsa nie som žiadna vrahyňa ani som nikdy žiadnym spôsobom nerobila zle žiadnemu zvieratku. Čo rozpútali niektorí akože spravodliví ľudia, to je doslova štvavá kampaň proti mne. Niektorí, čo už zistili, ako to bolo, sa mi aj ospravedlnili. Celú vec bude riešiť právnik a polícia, pretože sa musím brániť, keďže sa snažia zničiť nielen moje meno, ale i prácu. Ale aby niektorí pochopili, že mi to skutočne nie je jedno, asi by som sa musela obesiť. Zrejme až to by ich presvedčilo.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava