Zberné stredisko znepríjemňuje obyvateľom život

  • Spravodajstvo
  • 2. marca 2016, 09:30
  • Autor:am

Bývanie v okrajovej časti Piešťan môže znieť lákavo najmä pre potenciálny pokoj od ruchov centra. Obyvatelia severného konca kúpeľného mesta však toľko šťastia nemajú, ruší ich tamojšie zberné stredisko. Petíciou žiadajú jeho presťahovanie.

„Zberný dvor kapacitu každým rokom zvyšuje, čím sa stupňuje hluk z odvozu. Najviac pri zhutňovaní skla, trieštivom púšťaní fliaš z výšky na betón, manipulácii kontajnerov na zvoz drobného stavebného odpadu a triafaní sa do vybudovaných betónových vaní. Spôsobujú otras, citeľný až vo vedľa stojacom dome. V neposlednom rade je to rozfúkaný odpad po okolí. Plot zostavený zo železných tyčiek neslúži na zábranu hluku ani proti rozfúkavaniu odpadu mimo zberného dvora,“ informovala spoluorganizátorka petície Alena Dugová. Podpísalo ju 70 obyvateľov žijúcich v danej lokalite.

Zmeny sú nutné


Najviac by miestnym vyhovovalo úplné presťahovanie strediska. „Mesto Piešťany ma územný plán a veríme, že v ňom naplánovaný aj zberný dvor, ak teda predpokladá nárast obyvateľov. Ak nemá možnosť presťahovať túto skládku, nech zmiernením dopadu na prostredie berie na obyvateľov z tejto lokality ohľad. Napríklad presťahovaním kontajnera na sklo a drobný stavebný odpad na druhu stranu k ceste a dobudovaním plota a zábran proti hluku,“ prezradila predstavy obyvateľov A. Dugová.

Výstavba nového strediska z mestských peňazí je jednou z možností, no finančne veľmi nákladnou. „Vybudovanie nového zberného dvora je nemalá investícia. Otázne je nielen získanie priestoru, ale aj samotná realizácia. Túto myšlienku však nezavrhujem. V súčasnosti existuje program Kvalita životného prostredia, v rámci ktorého možno finančné prostriedky získať aj na vybudovanie zberného dvora,“ povedal Peter Jančovič, poslanec mestského zastupiteľstva (MsZ) a predseda Komisie pre životné prostredie pri MsZ. „Predpokladám, že príslušné ministerstvo uprednostní pri výbere obce bez zberného dvora. A ak by sme žiadali podporu z európskeho operačného programu, ťažko môžeme očakávať, že nám schvália projekt aj na kompostáreň, aj na stredisko,“ dodal poslanec. Práve preto je podľa neho nevyhnutná diskusia s protestujúcimi obyvateľmi, aby spoločne prišli k čo najvýhodnejšiemu riešeniu.

Čo na to mesto?


Problematika zberného dvora však nie je žiadnou novinkou. „Už pri výstavbe bytov a domov sme získali prísľub, že presťahovanie zberného dvora sa vyrieši do roku 2012. Do dnešného dňa sa s tým nezačalo, a tak sme pristúpili k petícii,“ uviedla A. Dugová.

Presťahovanie zberného dvora do priemyselnej časti Piešťan patrilo k jednému z bodov predvolebného programu súčasného primátora Miloša Tamajku. O napĺňaní tohto sľubu sa Piešťanský týždeň chcel informovať priamo na radnici. Namiesto odpovede po uzávierke aktuálneho čísla prišla strohá informácia o čerpaní dovolenky hovorkyne mestského úradu Evy Bereczovej.

„Ak mesto nezareaguje na petíciu, obrátime sa na ministerstvo životného prostredia a Úrad verejného zdravotníctva, aby stav preskúmali a vydali záväzné stanovisko,“ dodala A. Dugová.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 1. marca.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín