Závratné novinky v utrácaní peňazí z mestskej kasy

  • Spravodajstvo
  • 11. apríla 2017, 08:43
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Tamajkov nevyberavý boj s médiami,
ktoré otvorene informujú o
kauzách na piešťanskej radnici počas
jeho primátorovania, má svoje
pokračovanie a s blížiacimi sa
voľbami naberá na intenzite. Najnovšie
si na mušku zobral regionálnu
televíziu a odmietol s ňou
podpísať zmluvu na zabezpečenie
priamych prenosov zo zastupiteľstiev
z dôvodu, že takúto službu
ide pre mesto zabezpečiť verejnou
obchodnou súťažou. To však nie je
prvýkrát, čo primátor Miloš Tamajka
zneužíva na trestanie nepohodlných
médií ekonomické sankcie. Na
jar roku 2015 takýto nástroj zneužitia
svojej moci použil voči Piešťanskému
týždňu.

V jarných mesiacoch v roku 2015 prepukol prvý Tamajkov veľký škandál – takzvaný bezpečnostný audit, ktorého výsledky doposiaľ nezverejnil, aj keď to mnohokrát verejne sľuboval. Neskôr sa ukázalo, že to, čo sa dialo, ani nemohol zverejniť, nakoľko vymyslený audit nebol nič iné, len pokútne šmátranie v počítačoch zamestnancov radnice počas ich neprítomnosti na pracovisku s cieľom vypátrať na nich kompromitujúce informácie. Čo hľadali, nenašli a ich bezpečnostný audit sa premenil na jednu veľkú blamáž. Piešťanský týždeň o týchto udalostiach priniesol informácie a trest za to prišiel z radnice takmer okamžite. Mestský úrad na Tamajkov pokyn zrušil platenú inzerciu mestského úradu v našom periodiku.

Najnovšie sa cieľom Tamajkovho nevyberavého útoku na slobodu tlače stala pre neho nepohodlná piešťanská regionálna televízia. Tá až donedávna zabezpečovala priame prenosy z mestských zastupiteľstiev. Ale to posledné marcové už diváci na obrazovkách svojich televízorov alebo v počítačoch prostredníctvom internetu vidieť nemohli. A to aj napriek tomu, že poslanci v mestskom rozpočte pre rok 2017 na tento účel finančné prostriedky vyčlenili. Tamajka však zmluvu na zabezpečenie tejto služby obyvateľom mesta s televíziou odmietol podpísať, v dôsledku čoho tá priame prenosy zo zastupiteľstiev definitívne ukončila.

A tak na poslednom mestskom zastupiteľstve kamery regionálnej televízie síce boli prítomné, ale kameraman si prostredníctvom nich natáčal len záznam pre reportáže. To si poslanci aj vedenie mesta podľa ich prekvapených reakcií uvedomili až po určitom čase.

Poslanci na primátora smerovali otázku, prečo to tak je, keď sú v rozpočte na zabezpečenie priamych prenosov vyčlenené potrebné financie. Tamajka im poskytol vysvetlenie tým spôsobom, že vraj najprv musí radnica dodávateľa priamych prenosov zo zastupiteľstiev vysúťažiť.

Za určitých okolností by táto skutočnosť, že vedenie mesta sa latku štandardnej transparentnosti samospráv rozhodlo oproti iným položiť poriadne vysoko, stála aj za pochvalu. Pravda je však zjavne niekde úplne inde. Transparentnosť radnici od nástupu Tamajku do funkcie primátora nič nehovorí a dokonca jednému úradníkovi podľa jeho verejných vyhlásení sa z transparentnosti zdvíha žalúdok. A tak v tomto duchu nechala radnica v minulom roku bez akéhokoľvek súťaženia a zverejnenia opraviť šatne mestskej polície za 81-tisíc eur. Následne rovnakým spôsobom postupovali aj vo viacerých iných investičných akciách, čo sa v konečnom súčte za rok 2016 vyšplhalo na sumu až pol milióna eur utratených z mestskej pokladne bez verejnej obchodnej súťaže len prieskumom trhu.

V takomto svetle argument, že službu za 3500 eur idú súťažiť, vyvoláva viac ako len otázky, či náhodou nejde iba o vybavovanie si účtov s nepohodlnou televíziou namiesto proklamovanej transparentnosti. Rovnako ako to bolo pri ekonomických sankciách, ktoré Tamajka zaviedol voči Piešťanskému týždňu v roku 2015.

Ale ak sa náhodou mýlime a Tamajka súťažou na službu za 3500 eur urobil za spôsobom, akým doposiaľ utrácal verejné peniaze, hrubú čiaru a uvedená čiastka je jeho nová pomyselná hranica, pri ktorej ide radnica odteraz robiť transparentné verejné obchodné súťaže, radi mu pri takto nastavených kritériách budeme držať palce. Určite by sa týmto počinom stal aj vzorom pre samosprávy v ďalekom okolí kúpeľného mesta.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín