Záhadní muži rokujú za bytový podnik, nik ich však nepozná

  • Spravodajstvo
  • 28. júna 2017, 10:14
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Podnetom pre písanie tejto reportáže bola informácia o uskutočnení pracovného rokovania Pavla Vermeša, konateľa mestskej eseročky Bytový podnik Piešťany, so Stanislavom Chmelom, autorom projektu parkoviska na Školskej ulici. Naplánované bolo na utorok 20. júna o 7.30 hodine. Nebolo by na ňom nič zvláštne, ak by sa Vermeš na rokovanie neohlásil aj s údajným budúcim výhercom súťaže na výstavbu parkoviska. Preto sme sa na toto stretnutie vybrali aj my.

V stanovenú dobu a deň sa pred vchodom projektantskej kancelárie objavila skupinka troch mužov, avšak konateľ Vermeš v nej chýbal. Vošli dovnútra a po krátkej chvíli aj odišli. Išli sme preto do projektantskej kancelárie zistiť, či to bola ohlásená návšteva za účelom prerokovania projektu parkoviska. Projektant Stanislav Chmelo po ukážke fotografie tento účel potvrdil a zároveň skupinku identifikoval. Muža na našej fotografii uprostred označil a k jeho osobe uviedol, že sa predstavil ako riaditeľ bytového podniku. Zvyšní dvaja sa podľa jeho slov nepredstavili a na výzvu projektanta, aby povedali, koho zastupujú, nereagovali.

Predmetom ich rokovania podľa slov Chmela mala byť snaha o úpravu projektu parkoviska smerom k zníženiu počtu osvetľovacích lámp i odstránenia zachytávača ropných produktov, ktorý je podľa projektu súčasťou odvodu dažďovej vody do verejnej kanalizácie. Projektant túto požiadavku odmietol, nakoľko počet lámp stanovil elektro-svetelný projekt nezávislého autora, ktorý nám neskôr i osobne potvrdil, že takýto počet vychádza nielen zo slovenských technických noriem, ale i z európskych.

Zachytávač ropných produktov je do projektu zapracovaný na základe rozhodnutia obvodného úradu životného prostredia, a to najmä z dôvodu, že plánované parkovisko na Školskej ulici sa nachádza v prvom ochrannom pásme liečivých vôd. A tak požiadavky trojice vyjednávačov na odstránenie týchto súčastí projektu, prípadne ich početná korekcia, bola zo strany projektanta zamietnutá a stretnutie netrvalo viac ako desať minút.

Nie je riaditeľ ako riaditeľ


Nás však zaujímalo i to, či naozaj riaditeľa bytového podniku odprevádzala na rokovanie záhadná dvojica z firmy, ktorá mala v budúcnosti vyhrať ešte ani len nevyhlásenú súťaž na realizáciu parkoviska. Pre drvivú väčšinu Piešťancov je riaditeľ bytového podniku neznáma osoba. Vo funkcii je len krátko a podľa dostupných informácií je z Trenčína. Aké prekvapenie pre nás nastalo, keď nás na bytovom podniku privítala iná osoba riaditeľa, než sa mala predstaviť projektantovi Chmelovi. Záhada identity dvoch mužov sa razom rozšírila na troch.

A tak sme naše fotografie ukázali skutočnému riaditeľovi bytového podniku Viliamovi Hubinskému. Požiadali sme ho, aby nám osoby, ktoré riešili záležitosti u projektanta, identifikoval. V tomto momente však záhada nabrala ďalší rozmer. Riaditeľ nielenže na fotkách nikoho nespoznal, dokonca poprel možnosť, že by ktorýkoľvek z nich bol zamestnancom bytového podniku!

Naše pátranie po záhadných osobách, ktoré po meste pobehujú s projektom parkoviska vo vlastníctve bytového podniku, tak pokračovalo ďalej.

Primátorove plané sľuby


Nakoľko od decembra 2016 je najvrchnejším šéfom, čiže predsedom predstavenstva bytového podniku, len piešťanský primátor Miloš Tamajka, vybrali sme sa priamo za ním. Zaujímalo nás, či tuší, kto je na fotkách a má v rukách projekt parkoviska a na oficiálnej úrovni sa snaží tento materiál s jeho autorom konzultovať. Ani primátor však netušil, kto za bytový podnik oficiálne vystupuje a nespoznal ani jedného muža. Zároveň však prisľúbil, že to zistí a dohodol si s nami stretnutie na štvrtok 22. júna v popoludňajších hodinách.

V tomto momente však do tohto procesu vstúpil Vermeš a Tamajka sa definitívne vytratil. Konateľ bytového podniku nelenil a hneď v ten deň večer nám telefonoval so slovami, že on už más svoj vek a na svojom poste v bytovom podniku si veľmi zakladá a chce sa vo funkcii konateľa presadiť. Zároveň nás požiadal o zmenu termínu stretnutia s primátorom, ktorého sa chce zúčastniť aj on. Že to s ním dohodne a na tomto stretnutí sa všetko vysvetlí. Ústretovo sme so zmenou termínu súhlasili a potvrdili ho na piatok deviatu hodinu, a to priamo v kancelárii primátora.

Trojica vydávajúca sa za predstaviteľov bytového podniku onedlho vychádza z kancelárie projektanta parkoviska.

Tu sa však Tamajkova minulotýždňová stopa pre nás definitívne stratila. Sekretárka nám po príchode v dohodnutom termíne tvrdila, že primátor o stretnutí nevie a má dovolenku. Hlásil sa k nám iba Pavol Vermeš. Počas stretnutia však z hľadiska identity návštevy prezradil len meno jediného z trojice. Ide o Dušana Janeca, ktorého Vermeš prijal na dohodu o vykonaní práce. Informovať o tom, že má riaditeľ bytového podniku nového zamestnanca, však nepovažoval za potrebné, nakoľko sú vraj personálne záležitosti v organizácii iba v jeho kompetencii a riaditeľ na ne nemá dosah. Mená zvyšných dvoch mužov nám prezradiť odmietol. Vraj sú to len „procesisti“ a na zverejnenie ich mien nevidí dôvod. Viac o tomto stretnutí prinášame v rozhovore s Pavlom Vermešom.

Kto sú muži na fotkách?
Nám sa však podarilo zistiť, že by dvaja muži, ktorí sprevádzali na rokovanie Vermešovho „dohodára“, mohli pochádzať z prostredia spoločnosti HANT Tá sa prednedávnom premenovala na Dopravné stavby. Firma HANT sa na trhu so zákazkami v prostredí dopravných stavieb zviditeľnila najmä nedostavaním diaľničného obchvatu okolo Prešova. Túto súťaž vyhrala za dumpingovú cenu o päťdesiat percent nižšiu oproti odhadovanej. Obchvat nakoniec nedokončila. Práce spravila iba na 44 percent a svoje pôsobenie na stavbe ukončila. Obchvat po nich dorába iná firma, ktorú štát musel dodatočne vysúťažiť.

Firma HANT sa v minulosti zapájala do najväčších diaľničných tendrov v stámiliónových hodnotách. Spravidla prišla aj s najnižšou cenou, ale rovnako pravidelne ju štát z tendrov vylučoval. Buď sa mu nepozdávali referencie o tom, že naozaj vie stavať obrie zákazky, alebo bol nespokojný s nízkou cenou. Spoločnosť HANT rozbehla pre vyraďovanie z tendrov niekoľko súdnych sporov so štátom. Táto firma svojim subdodávateľom stavieb, ktoré získala ako štátne zákazky, dlhuje sumy rádovo v státisícoch eur.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 27. júna.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava