Zabúdame chodiť do knižnice – aj do tej vrbovskej

  • Spravodajstvo
  • 21. marca 2014, 16:15
  • Autor:Erika Líšková

Nie každý si môže dovoliť kúpiť knihu bez toho, aby si to jeho rozpočet nevšimol. Našťastie, dá sa natrafiť aj na knižné výpredaje. Ale pre fanatikov čítania či pre sociálne slabšie rodiny je aj toto finančne dosť náročný „koníček“. A preto sú tu knižnice.

Mestské a obecné knižnice, na ktoré celkom zabúdame, nejdeme tam, lebo máme kdesi v hlave utkvelú predstavu, že sú tam len staré knihy, ktoré už nikto nechce čítať, alebo tam chodí tak málo ľudí, že sa cítia trápne sa tam len tak osamotene prechádzať. Skúsme sa pozrieť na skutočnú situáciu našich knižníc. O tej piešťanskej sa už napísalo veľa, ale čo pozrieť sa aj na inú knižnicu, napríklad vo Vrbovom.

Jej história siaha až do apríla roku 1925. O tri roky neskôr mala 181 zväzkov a 232 členov. Ani neviem, kde vtedy bolo jej sídlo, no z mojich detských čias som nezabudla na knižnicu „v klube“. Teda pre upresnenie v „Závodnom klube ROH pri NP Trikota“.

Hore na poschodí celkom na konci za veľkou sklenou stenou mala svoje dôstojné miesto. Zo všetkých pracovníkov si pamätám len pani Vencelovú. Z môjho detského pohľadu to bola celkom milá pani. Musím pochváliť niektoré zvyky komunistického školstva, lebo ako školáci sme sem chodili povinne a hromadne. Nie často, ale stačilo to, aby sme pochopili výhodu knižnice. Tiež sme sa zo začiatku hanbili, ale bolo krásne sa prechádzať medzi vysokými regálmi plnými toľkých kníh. Vtedy boli hitom verneovky, knihy z vydavateľstva STOPY, „frčala“ Čachtická pani, Sherlock Holmes. Mládež čítala Troch pátračov a povinnú školskú literatúru. No a kde sa dali zohnať knihy autorov ako Rudo Moric, Victor Hugo, L. N. Tolstoj, J. G. Tajovský, P. O. Hviezdoslav a ďalších? Predsa v knižnici, veď málokto ich mal doma.

Neskôr knižnicu premiestnili do kúrie Mórica Beňovského. Je škoda, že sa odtiaľ presťahovala, ale objekt museli opraviť, takže to bolo z úcty k čitateľovi a pre zachovanie funkcie knižnice nutné. Hore na poschodí bolo miesto, kde sa nachádzala história, záhady, krimi, dobrodružstvo, zaľúbené tajomstvá aj detské príbehy. To všetko zviazané v pestrých obaloch, pekne uložené pod starostlivým dohľadom čakalo na zvedavých čitateľov.

V súčasnosti sa knižnica nachádza na prízemí budovy II. Základnej školy na Komenského ulici. Knihy sú zase o krok bližšie k deťom. Knihovníčka Bianka Dingová tu minulý rok privítala vyše desaťtisíc čitateľov, účastníkov podujatí i návštevníkov internetu. Knižný fond sa za tie roky navýšil na vyše 14-tisíc publikácií a dopĺňa sa aj v tejto ekonomicky ťažkej dobe.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 18. marca

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj