Za klzisko vďačíme mrazivému počasiu

  • Spravodajstvo
  • 8. decembra 2017, 12:03
  • Autor:Daniela Serišová

Verejné klzisko pred Priorom sa pre veľkú radosť najmä tých malých otvorilo už v utorok, 5. decembra. Spustenie klziska a najmä udržiavanie ľadovej plochy závisí vždy od počasia. Keďže počas posledných dní bolo počasie práve vyhovujúce, deti na korčuliach sa môžu vyšantiť do sýtosti.

Výroba a udržiavanie ľadovej plochy nie je takou ľahkou záležitosťou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pracovníci  Služieb mesta sa každoročne potýkajú s mnohými úskaliami.
Mravčiu prácu približuje Emil Čellár, zamestnanec Služieb Mesta Piešťany. „Výroba ľadu trvá aj niekoľko dní. V prípade, ak je vyhovujúce počasie, teda teplota nevystúpi nad 8 stupňov, môže sa začať s ochladzovaním.“ Ochladzovaniu samotných trubiek, ktoré sa hadia po celej ploche predchádza ich inštalácia. Po ich namontovaní sa musia trubky dobre utesniť, odvzdušniť a potom prichádza rad na napúšťanie chladiacej kvapaliny. Až po napustení chladiacej kvapaliny sa začína s chladením.

Korčuľovanie plánujú až do konca februára, možno aj dlhšie. Závisí to od teploty vzduchu, ktorá nesmie dlhodobo prekročiť 8 stupňov Celzia.

Výroba ľadu pozostáva z kropenia trubiek iba jemnou hmlou, ktorá sa nechá zamrznúť, a potom sa kropí znovu. Kropenie sa opakuje nespočetne veľa krát po dobu niekoľkých dní, pokým ľad nedosiahne požadovanú hrúbku 10 – 12 cm. Chladenie kvapaliny v trubkách tiež nie je jednoduchou záležitosťou. „Bude sa chladiť na 2 zmeny. Denná a nočná.“ dodáva Emil Čellár.
O ľadovú plochu sa treba pravidelne starať a keďže ľad pri Priore sa nedá upravovať rolbou, všetko sa musí spraviť ručne. Zamestnanci Služieb mesta tak každé dve hodiny musia ľad pomocou zmetákov a metiel očistiť a ošetriť zalievaním. Takisto musia aj kontrolovať hrúbku ľadu.
Ak bude pretrvávať mrazivé počasie až do marca, klzisko bude fungovať dovtedy. Pracovníci dokážu udržať ľadovú plochu maximálne do 8 – 9 stupňoch, pri vyšších teplotách sa to už topí.
Ľadová plocha je k dispozícii verejnosti, kto má záujem, môže si na ľade spraviť aj Mikulášsky program, či vianočnú šou. Mantinely, ktoré obklopuje klzisko sa zase dajú využiť aj ako reklamné plochy.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava