Z extrémizmu obvinili aj Piešťanca

  • Spravodajstvo
  • 29. januára 2018, 12:18
  • Autor:gak

V uplynulom roku riešil Úrad špeciálnej prokuratúry 178 trestných vecí týkajúcich sa extrémizmu. Za takéto skutky bolo obvinených 47 osôb, pričom na štyri z nich bola podaná obžaloba a s deviatimi osobami uzatvoril prokurátor dohodu o vine a treste. Právoplatne bolo odsúdených 11 osôb.

Najčastejšie sa vyskytujúcim extrémistickým trestným činom bola propagácia skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, napríklad nosenie oblečenia s fašistickými symbolmi na verejnosti, prezentácia fašistických symbolov na sociálnych sieťach alebo verejne viditeľné tetovania s extrémistickými symbolmi.
V uplynulom roku tiež dominovali útoky s jasným rasistickým motívom, vykonané pravicovými radikálmi. Taktiež sa vyskytli nenávistné trestné činy voči zákonom chráneným skupinám, či už išlo o fyzické alebo slovné útoky. Zaznamenané boli tiež hanobiace nenávistné prejavy a vyhrážanie sa rómskym či židovským komunitám.
Ako pre Piešťanský týždeň uviedol hovorca Prezídia PZ Martin Wäldl, v roku 2017 Národná protiteroristická jednotka Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vo svojej vecnej pôsobnosti v Trnavskom kraji evidovala jedenásť začatých trestných stíhaní. Z nich päť sa týkalo tzv. trestných činov z nenávisti voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre rasovú príslušnosť, náboženstvo  či sexuálnu orientáciu.
„Z celkového počtu jedenásť začatých trestných stíhaní bolo v troch prípadoch vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe, pričom dva prípady boli spáchané z vyššie pomenovaného osobitného motívu. V piatich trestných veciach bolo prerušené trestné stíhanie, pretože sa nezistili skutočnosti oprávňujúce viesť trestné stíhanie proti určitej osobe a vyšetrovanie troch prípadov nebolo do dnešného dňa skončené,“ poznamenal Martin Wäldl.
Jedno z troch spomínaných vznesených obvinení sa týka Piešťanca, ktorý prostredníctvom sociálnej siete opakovane sprístupňoval obrázky a písomné nenávistné prejavy, ktorými hanobil rasu ľudí čiernej farby pleti, príslušníkov židovského národa a moslimského vierovyznania. Podnecoval iných k násiliu a nenávisti voči skupine osôb pre ich príslušnosť k rase a vierovyznaniu, taktiež prechovával extrémistické materiály propagujúce heslá a symboly hnutí, ktoré smerujú alebo v minulosti smerovali k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd. 
„Z hľadiska profilácie obvinených osôb išlo o slobodných mužov s vekovým priemerom 30 rokov, so stredoškolským vzdelaním. Všetci boli občanmi SR a v minulosti už trestaní,“ dodal Martin Wäldl
V roku 2016 riešili špecialisti v Trnavskom kraji tri extrémistické prípady. V jednom z nich už bolo vznesené obvinenie a bol podaný návrh na podanie obžaloby. Dva prípady sa stali na verejnosti, tretí bol spáchaný prostredníctvom internetu a rôznych sociálnych sietí, ktoré boli použité hlavne na verejné prejavovanie sympatií k rôznym hnutiam potláčajúcich základné práva a slobody.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj