Vzdelávanie a odborné poradenské služby na úrade práce

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2017, 18:41
  • Autor:Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Piešťany

Pre nezamestnaného človeka je veľmi dôležité, aby mal čo najviac informácií o možnostiach zamestnať sa. Odborné poradenské služby pomáhajú občanom nájsť vhodné zamestnanie.

Oddelenie poradenstva a vzdelávania je tu pre každého, kto má problém a chce ho riešiť.
„Úrad poskytuje svoje informačné a poradenské služby všetkým občanom a zamestnávateľom. Naši odborne pripravení zamestnanci vedia okamžite pomôcť pri voľbe povolania, výbere vhodného zamestnania alebo výbere zamestnanca,“ objasňuje úlohu oddelenia PhDr. Zuzana Komárková, riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch.
„Informačné a poradenské služby pri voľbe povolania sú pre žiakov základných a stredných škôl a pre ich zákonných zástupcov. Získavajú informácie a odborné rady o rôznych druhoch povolaní, o predpokladoch a požiadavkách na ich výkon. Môže sa tak uľahčiť ich rozhodovanie o budúcom uplatnení sa na trhu práce. Informačné a poradenské služby pre výber zamestnania a jeho zmenu sú určené pre všetkých, ktorí hľadajú novú prácu alebo premýšľajú nad zmenou povolania. Klienti dostanú informácie a odborné rady súvisiace so zdravotnými požiadavkami a požiadavkami na odborné zručnosti a praktické skúsenosti, ktoré občan potrebuje na vykonávanie svojej práce. Rovnako sa na toto oddelenie môže obrátiť aj zamestnávateľ, ktorý potrebuje pomoc pri výbere zamestnanca na konkrétne pracovné miesto.“
Poradenské služby, ktoré poskytuje úrad práce, môžu byť individuálne alebo skupinové. Aký je medzi nimi rozdiel? „Individuálne poradenstvo je najčastejšie využívanou formou odborných poradenských služieb. Je zamerané na podporu zamestnateľnosti klientov. Jeho úlohou je pripraviť klienta na trh práce. Počas poradenského rozhovoru sa používajú rôzne metódy práce, ktoré závisia od typu klienta a od jeho potenciálu. Skupinové poradenstvo sa poskytuje uchádzačom o zamestnanie v skupinách. Je určené najmä znevýhodneným občanom a klientom, ktorí si vyžadujú doplnenie individuálneho poradenstva ďalšími aktivitami. Skupinové aktivity môžu výraznou mierou prispieť k získaniu a rozvoju potrebnej kvalifikácie. Pomôže to prekonávať prekážky pri hľadaní si zamestnania,“ objasňuje rozdiely medzi formami odborných poradenských služieb riaditeľka.
Informačno-poradenské stredisko je pracoviskom, v ktorom sú klientom k dispozícii počítače s prístupom na internet a tlačiarňou. „Uvedomujeme si, že nie každý klient má doma počítač s prístupom na internet. Práve preto sú dvere nášho strediska otvorené pre každého, kto nemá možnosť pracovať na počítači. Klienti môžu vyhľadávať informácie o voľných pracovných miestach, pripraviť si životopis alebo motivačný list, s ktorými im pomôžu naši zamestnanci. Okrem toho sú im k dispozícii materiály v elektronickej i tlačenej podobe, aby sa im uľahčilo hľadanie zamestnania a návrat na trh práce,“ pokračuje v rozprávaní Z. Komárková.
Ďalšou dôležitou úlohou oddelenia poradenstva je vzdelávanie uchádzačov o zamestnanie. Nezamestnaní občania môžu absolvovať kurz, aby získali nové odborné vedomosti, zručnosti a schopnosti a ľahšie si našli nové zamestnanie. V súčasnosti sú viaceré možnosti absolvovať kurz prostredníctvom úradu práce. „Pre mladých ľudí do 29 rokov sú určené národné projekty KOMPAS+ a RE-PAS+. Kompetenčný kurz KOMPAS+ je príprava nezamestnaných klientov úradu práce na uplatnenie sa na trhu práce. Možno si vybrať neakreditovaný kurz na rozvoj vybraných kľúčových kompetencií ako komunikačné zručnosti, osobnostný rozvoj, počítačové zručnosti a jazykové zručnosti. REPAS+ je rekvalifikačným kurzom pre mladých ľudí, ktorí uvažujú nad úplnou zmenou profesijného smerovania a chcú získať nové vedomosti a zručnosti. Spomenuté projekty sú pre mladých klientov, pre ostatných uchádzačov je tu RE-PAS,“ vymenúva možnosti vzdelávania riaditeľka.
Nezamestnaný klient si vyberie kurz podľa vlastného uváženia a žiadosť o jeho absolvovanie si podáva na úrade práce. Ak je jeho žiadosť schválená, úrad s ním podpíše dohodu a klient môže nastúpiť na kurz. Úrad práce prepláca príspevok na kurzovné (pre klientov od 29 rokov a viac), príspevok na cestovné a stravné (pre klientov do 29 rokov), pričom po absolvovaní kurzu klient dostane osvedčenie alebo certifikát.
V ďalšom článku sme pre vás pripravili informácie o oddelení hmotnej núdze, náhradného výživného a štátnych sociálnych dávok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf