Výbava pre prváčika nie je lacný špás

  • Spravodajstvo
  • 28. augusta 2017, 12:36
  • Autor:Viera Dusíková

Máte prváka? Dostali ste zo školy zoznam vecí, ktoré si má zadovážiť, aby mohol nerušene pracovať na hodinách? Koľko peňazí vás to vyjde? Alebo už máte všetko kúpené?

Každá škola má iné požiadavky a aj iné zoznamy, z nich niektoré sú dostupné i na webových stránkach jednotlivých základných škôl. Tieto zoznamy sú však v istých momentoch veľmi podobné. Rodičia, ktorí nemajú čas na nákupy pomôcok, môžu využiť ponuku rôznych balíčkov, ktoré si objednajú, a škola im nevyhnutné, ale aj doplnkové potreby „za super“ ceny zadováži.
„My sme mali prváčku minulý rok a využili sme takýto balíček. No keď sme si to prepočítali, zistili sme, že nakoniec sme pomôcky preplatili. V kamennom obchode ich mali za výhodnejšiu cenu,“ povedal otec piešťanskej žiačky, ktorá v septembri zasadne už ako druháčka do školskej lavice. Podotkol, že tento rok sa nenechali nachytať na lákadlo a základné veci – zošity, perá, ceruzky i veci na výtvarnú výchovu – si zadovážili osobitne.

Pri nákupe zošitov sa môžete riadiť aktuálnymi akciami, alebo si počkať na zľavy vo výpredaji.

„Základná sada pre prváka vás vyjde asi na šestnásť eur. Sú v nej zahrnuté zošity, náčrtník, farebný papier, výkresy, voskovky, vodové farby, ceruzky, Virgovičovej zošity, zošit Moje prvé čiary, pero, plastelína a štetce,“ informovala nás jedna z piešťanských predavačiek.
Do tejto sumy však nepripočítala zhruba 50-60 eur za školský vak, minimálne 30 eur za telocvičný úbor s cvičkami a vrecúškom a tiež asi osem-deväť eur za peračník, ak nie je súčasťou školskej tašky. Tiež zabudla na box na zošity. Spolu s vymenovanými vecami sa už pohybujeme na sume okolo 120 eur, a to nie sme ani zďaleka pri konci. „Nakupovanie školských potrieb obyčajne predražia hity sezóny – s vyobrazením obľúbenej rozprávkovej postavičky či hrdinu sa cena tovaru pohybuje smerom nahor. No a nekúpte svojmu prváčikovi napríklad peračník s bielym a ružovým koníkom či formulou,“ dodala predavačka.
Každý prvák musí mať aj svoj kufrík, zošity musia byť obalené, v taške by nemala chýbať fľaša, dosky na abecedu a čísla. Každé dieťa túži po svojej malej peňaženke a malo by mať aj taštičku na krk. Aby prváčik chránil lavicu pred poškodením, učitelia vyžadujú, aby si kúpil svoj obrus. Je krajšie, ak sú obrusy jednotné. Takže s kúpou máte čas možno až po prvom rodičovskom združení.
Budúcej prváčke Emílii Tarabovej doniesol školský vak Ježiško.

„Ja sa riadim heslom – last minute. Všetko kupujeme na poslednú chvíľu, nestresujeme, nemá to význam. Veď tašku i peračník nám priniesol Ježiško. Máme aj dosky na zošity, takže nakúpime len to ostatné. Škola nám ponúkla balíček, ale keďže nastupujeme až 11. septembra, lebo ‚jednička‘ škola má riaditeľské voľno z dôvodu výmeny okien, niet sa kam ponáhľať. Iba ak do pôrodnice s druhým dieťatkom, ktoré v tieto dni čakáme,“ smiala sa mamička prváčky Emílie Tarabovej z Piešťan, trénerka krasokorčuľovania.
Poskytla aj múdru radu ostatným rodičom: „Nechcite všetko riešiť za svoje deti. Nechajte ich trošku sa potrápiť, nech sa aj ony samy usilujú, ak natrafia na problém, nech sa najskôr pokúsia zvládnuť ho samy. Zažívam to na tréningoch najmenších detí, kde by rodičia za ne aj dýchali. Hovorím im – choďte od mantinela, dajte si kávu, nech vás dieťatko nevidí. Ľahšie zvládne i pády a modriny na ľade. Myslím si, že to platí vo všeobecnosti aj pre budúcich prvákov. Naučme ich viac samostatnosti.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek