Vtáčia chrípka si vybrala ďalšie obete medzi operencami

  • Spravodajstvo
  • 8. februára 2017, 08:56
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Úhyny voľne žijúceho vodného vtáctva naberajú v Piešťanoch na množstve. Kým za celý január to bolo päť kusov, za minulý týždeň až sedem uhynutých operencov. U posledných kusov bol potvrdený i výskyt vírusu H5, takzvanej vtáčej chrípky. Piešťanské vodné plochy sú však aj miestom zimovania vodného vtáctva zo severných teritórií Európy, a tak pri takejto koncentrácii operencov akútne hrozí, že sa vtáčia chrípka bude naďalej šíriť.

Úrady už prijali aj prvé opatrenia k zamedzeniu šírenia choroby na domácu hydinu. Regionálna veterinárna a potravinová správa nariadila vykonať do 3. februára súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov, zabezpečiť zvýšenú biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch a zvýšiť dohľad nad populáciami voľne žijúcich vtákov.

Úrad vydal aj niekoľko zákazov:


■ Zákaz premiestňovať hydinu alebo iné vtáky z monitorovacej oblasti bez povolenia.

■ Zákaz zhromažďovania hydiny alebo iných vtákov na trhoch, výstavách alebo iných podujatiach.

■ Zákaz vstupu cudzím osobám do chovov v monitorovacej oblasti.

■ Zákaz lovu voľne žijúceho vtáctva, ako aj zákaz ho iným spôsobom odoberať z voľnej prírody.

■ Zákaz vypúšťať pernatú zver zo zajatia do voľnej prírody.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva Trnava vydal informácie o opatreniach na minimalizáciu rizika ochorenia vtáčou chrípkou u človeka:

■ Vyvarovať sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom.

■ Pri chove domácej hydiny dodržiavať základy osobnej hygieny. V prípade, ak ste prišli do priameho kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom:

■ Sledovať svoj zdravotný stav, pravidelne si merať teplotu.

■ V prípade vzniku akýchkoľvek príznakov svedčiacich pre možnú chrípku kontaktovať ihneď lekára.

Podľa slov krajského veterinára Jána Šišku u tohto druhu vírusu prenos na človeka alebo iného cicavca zatiaľ nehrozí. Muselo by dôjsť až k jeho mutácii podobne, ako to bolo naposledy v roku 2006. To však neznamená, že by ľudia nemali byť ostražití pri pohybe na miestach so zvýšeným výskytom vodného vtáctva. Týmto oblastiam by sa v súčasnej dobe mali vyhnúť i chovatelia psov. Pri kontakte s vtáčími exkrementmi by si totiž vírus mohli priniesť do svojich obydlí a nakaziť chovy domácej hydiny či exotických operencov.

Kedy sa dá vtáčia chrípka na ústup, odborníci nevedia predpovedať. Dopomôcť by však tomu mohol zvýšený počet slnečných dní. Ultrafialové žiarenie, ktoré slnečné žiarenie obsahuje, je pre vírus chrípky smrteľné. Dovtedy však podľa veterinára J. Šišku treba dbať na zvýšenú opatrnosť, nakoľko prejav vtáčej chrípky čo i len u jedného kusu domáceho operenca znamená utratenie celého chovu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 7. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava