Voľby 2017: Zomrel kráľ, nech žije kráľ!

  • Spravodajstvo
  • 8. novembra 2017, 10:34
  • Autor:Gabo Kopúnek

Aj takto by sa dali parafrázovať výsledky volieb predsedu Trnavského samosprávneho kraja. Po 12 rokoch v tejto funkcii prehral Tibor Mikuš súboj s Jozefom Viskupičom. Podľa analýzy volebných výsledkov sa dá povedať, že čestne. Vyššia volebná účasť však tentoraz bola jednoznačne v prospech jeho vyzývateľa.

Pred štyrmi rokmi stačilo Tiborovi Mikušovi na víťazstvo v prvom kole pri voličskej účasti 17,46 percent 31 310 hlasov. Jeho konkurenti nezískali ani polovicu. V týchto voľbách si pri vyššej voličskej účasti (24,74 %) síce polepšil, no získal len 34 601 hlasov.

Účasť rozhodla


Za hlavného vyzývateľa si pred štyrmi rokmi pravica zvolila Ivana Uhliarika, ktorý získal 14 284 hlasov a skončil tretí. Teraz sa zjednotila na lepšom kandidátovi, ktorému bolo ochotných dať svoj hlas až 48 584 voličov.
Kým v roku 2013 zvíťazil Mikuš v šiestich volebných obvodoch okrem Dunajskej Stredy, v roku 2017 prevzal úlohu lídra Jozef Viskupič, ktorý zvíťazil v piatich obvodoch okrem Dunajskej Stredy a Galanty, kde tentoraz dominoval József Berényi.
O tom, že vyššia volebná účasť priniesla víťazstvo Viskupičovi, hovoria aj ďalšie údaje. Výnimku tvoria len južné volebné obvody. V Dunajskej Strede, kde bola účasť o stotinky percent nižšia, dokázal Viskupič získať o takmer 600 hlasov viac ako Mikuš, naopak, v Galante, kde účasť vzrástla o viac ako sedem percent, zvíťazil o takmer 800 hlasov Mikuš. V iných obvodoch Mikuš svoj výsledok z roka 2013 obhájil, v celkovom súčte môžeme tvrdiť, že získal aj nových voličov.
Jozefovi Viskupičovi k víťazstvu pomohla mohutná mobilizačná kampaň, v rámci ktorej navštevoval všetky regióny kraja a významnú úlohu zohrali sociálne siete. Témy a výrazové prostriedky v nej použité nateraz opomenieme, no podstatné je, že mu občania uverili. Naopak, Tibora Mikuša v uliciach miest a obcí vidieť nebolo. Až na pár vybraných akcií neplánoval žiadny priamy kontakt s voličom. Tradične sa vyhol komunikácii na sociálnych sieťach. Spoliehal sa na to, že výsledky jeho práce dokážu voliči oceniť. Nemýlil sa, svojho voliča si udržal.

Pád Mostu-Híd


Koaličná strana Most-Híd postavila do volieb na predsedu mladého politika Konráda Rigóa, ktorý získal celkom 6362 hlasov. Jeho najvyšší zisk bol vo volebnom obvode Dunajská Streda (4879 hlasov), kde kandidoval aj za poslanca (5595 hlasov). Vo volebnom obvode Galanta získal len 1048 hlasov (4. miesto) a vo zvyšných nezískal ani jedno celé percento hlasov. Za úlohu mal odčerpať hlavne hlasy regionálnemu súperovi z SMK Józsefovi Berényimu, no jeho konfrontačná kampaň zlyhala na plnej čiare. Berényi získal vo volebných obvodoch Dunajská Streda a Galanta 12 398 hlasov, resp. 6485 hlasov.
Pritom pred štyrmi rokmi bol tento medzistranícky súboj vyrovnaný. Berényi získal 14 339 hlasov a József Nagy (Most-Híd) 14 174. Bugárovci, navyše, v týchto voľbách prišli aj o štyri poslanecké kreslá. V obvode Galanta svoju pozíciu neobhájil dlhoročný poslanec Gábor Gál, na jeho miesto sa prebojoval jediný zástupca strany Smer-SD v krajskom parlamente Ľuboš Šúry. V obvode Dunajská Streda voličov nové tváre tejto strany neoslovili. Most-Híd tak nasledujúcich päť rokov bude reprezentovať len Ervin Chomča.
Najviac však stratil Smer-SD, ktorý mal v predchádzajúcom zastupiteľstve až dvanástich poslancov. Tu sa dá však pri celkových počtoch polemizovať, pretože zvolení poslanci za skalický volebný obvod Jozef Hazlinger a Stanislav Chovanec raz kandidujú ako nezávislí a raz ako straníci. Táto taktika im vychádza už od volieb 2005.

Tajomný Novák


Nikto ho nikdy nevidel, nikto ho nepočul, a predsa mu voliči dali hlas. Reč je o kandidátovi na župana Máriusovi Novákovi, lekárovi z Piešťan, ktorého do súboja vyslala politická strana Nový parlament. Jediným jeho mediálnym počinom bolo vzdanie sa kandidatúry zo zdravotných dôvodov, čo mu predseda strany Jozef Behýl „zatrhol“, a tak ho táto mimoparlamentná strana nechala bojovať naďalej, aby sa na politickej scéne zviditeľnila. Pred štyrmi rokmi postavil Nový parlament do župných volieb kandidáta na predsedu Andreja Richnáka, ekonóma z Trnavy. Mal aktívnejšiu kampaň, získal 3765 hlasov. Bez roboty však Novák získal 2268 hlasov, čo je úspech.
Márius Novák kandidoval aj na poslanca regionálneho zastupiteľstva za volebný obvod Piešťany. Paradoxne, v samotných Piešťanoch ho volili ľudia za župana viac (356 hlasov) ako za poslanca (96 hlasov). Ako kandidát na župana získal vo svojom obvode 732 hlasov, ako kandidát na poslanca 198.

Cicutto lídrom


Aj vo volebnom obvode Piešťany došlo k viacerým zmenám. Voličská účasť 25,86 percent zamiešala s výsledkami nielen vo voľbe župana, ale tiež poslancov. Najvyššia volebná účasť bola zaznamenaná vo Veľkom Orvišti (43,18 %), najnižšia vo Veľkých Kostoľanoch (15,66 %).
Téma piešťanského letiska síce zohrala vo voľbách predsedu značnú úlohu, ale skôr lokálnu, mobilizačnú, pretože v rámci volebného obvodu získal Tibor Mikuš 4027 hlasov (3853 v roku 2013), v rámci Piešťan stratil len 137 hlasov oproti predchádzajúcim voľbám. Jozef Viskupič však v obvode získal takmer dvojnásobok hlasov, v kúpeľnom meste zvíťazil ešte s väčším odstupom až 2865 hlasov. Inde bol tento rozdiel len nepatrný. Bitku o Piešťany však Mikuš jednoznačne prehral.
V súboji o poslanecké kreslá pred štyrmi rokmi zvíťazil súčasný primátor Miloš Tamajka (Smer-SD), ktorý ale teraz nekandidoval. Post lídra tentoraz patrí Removi Cicuttovi (NEKA), ktorý si oproti predchádzajúcim voľbám polepšil o 1691 hlasov. Poslanecký mandát obhájila aj Iveta Babičová (NEKA, + 1495 hlasov). Tretím postupujúcim nezávislým kandidátom je Martin Cifra.
Viskupičova kampaň dopomohla k poslaneckému mandátu len dvom z piatich koaličných kandidátov, a to zástupcom OĽaNO Lucii Drábikovej a Alanovi Suchánkovi. O víťazných kandidátoch sa rozhodovalo priamo v Piešťanoch, kde Cicutto získal 2367, Babičová 2256, Suchánek 2101, Cifra 1930 a Drábiková 1375 hlasov.

Zastupujú okres Piešťany:


Remo Cicutto (NEKA) 3698 hlasov
Alan Suchánek (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, DÚ) 3551 hlasov
Iveta Babičová (NEKA) 3424 hlasov
Martin Cifra (NEKA) 2899 hlasov
Lucia Drábiková (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, DÚ) 2401 hlasov

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava