Vodičáky majú už ôsmaci

  • Spravodajstvo
  • 21. októbra 2017, 08:34
  • Autor:Viera Disíková

Chceš získať vodičský preukaz už ako ôsmak či deviatak na základnej škole? Nie je problém, ak zvládneš vcelku náročný dopravný test, jazdu zručnosti na motokáre a dokážeš poskytnúť prvú pomoc zranenému človeku.

Toto všetko si vo štvrtok 12. októbra vyskúšali pod vedením učiteľa Martina Jankecha žiaci 8. A triedy Základnej školy na Holubyho ulici v Piešťanoch. „Projekt sa volá Školská autoškola, je určený pre ôsmakov a deviatakov. Pre tieto deti, bohužiaľ, ani v Piešťanoch, ani v okolí nič podobné nie je. Učia sa dopravné predpisy, križovatky poznávanie značiek, musia zvládnuť prvú pomoc aj jazdu zručnosti,“ uviedol tvorca projektu M. Jankech.

Nechýbala ani skúška z poskytovania prvej pomoci.

Kritériá boli prísne, vodičák nedostal každý. Stačilo len niečo málo pobabrať – hoci len nestihnúť časový limit jazdy – a vidina „papierov“ sa rozplynula ako bublina. „Pre nás bolo na jazde zručnosti asi najťažšie trafiť sa dvomi kolesami na dosku a ešte bola pomerne náročná disciplína okružná jazda s lanom,“ povedali ôsmačky.
Jazda zručnosti.

Poskytnutie prvej pomoci zvládli ôsmaci možno lepšie ako hociktorý dospelý človek. Vedeli presne, koľkokrát treba zatlačiť hrudník i koľko vdychov treba ohrozenému človeku poskytnúť. „Každý, kto absolvoval test, skúšku prvej pomoci a bezchybne jazdu zručnosti, dostal vodičský preukaz. Kto urobil aj malú chybičku, vodičák nedostal, môže si to ale zopakovať o rok,“ dodal učiteľ.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín