Vo Fontáne vystavujú 224 bábik

  • Nezaradené
  • 8. júna 2017, 08:27
  • Autor:vd

Až 224 vyšívaných krojovaných bábik z rôznych končín Slovenska vystavili vo foyeri Kultúrno-spoločenského centra Fontána v Piešťanoch v piatok 2. júna. Iniciátorka podujatia, Veronika Cetliová z Piešťan, na vernisáži privítala nielen svoje kolegyne – ľudové umelkyne, ale ocenila aj prítomnosť návštevníka z ďalekej Číny. Na vernisáži zazneli spevy v podaní Folklórneho súboru Žito.

V. Cetliová, ktorá sa hrdí i tým, že je niekdajšou pedagogičkou bratislavskej „šupky“ v odbore kováč, vystavovala v Piešťanoch i svoje najnovšie bábiky spolu s infanteristickým vozíkom. „Myšlienka organizovania výstav s podobnou tematikou ma sprevádza od roku 2012. Dnes tu vystavujeme 224 krojovaných bábik. Aby sa mohla výstava v takejto podobe uskutočniť, oslovila som 41 výrobkýň bábik z celého Slovenska. Krojované bábiky poskytli aj zberatelia. Som potešená, že medzi ženami sú i muži.“

Výstava, ktorá potrvá do 11. júna, je rozdelená do niekoľkých celkov podľa regiónov. Samotné „bábikárky“ prišli na jej otvorenie oblečené v rovnakých krojoch, aké majú ich dielka. „Kroj z Trnavy je veľmi bohatý nielen na náročnosť čipky a výšivky. Rukávce sú zdobené striebrom a zlatom. Keď chcel sedliak pre svoju dcéru zadovážiť kroj, bol taký drahý, že často musel predať roľu,“ povedala vystavovateľka Mária Božíková zo Šúroviec. Okrem bábik priniesla na výstavu aj bábätko zavinuté v perinke zdobenej výšivkou. „Materiál je z klasickej duchnoviny, takéto zavinovačky mali naše staré matere,“ dodala ľudová umelkyňa.

„Skutočne sa s bábikou do istej miery vraciame do detstva, ale sú tu aj iné priority. Napríklad tvorivosť – fenomén, ktorý doplňuje zmysel a radosť zo života. Sme si vedomé užitočnosti našej piplavej práce pre zachovanie tradície a krásy pre ďalšie generácie,“ dodala V. Cetliová.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 22, ktoré je v predaji od 6. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava