Vlastivedný zborník ocenia odborníci aj študenti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. marca 2016, 08:34
  • Autor:vd

Piešťanské múzeum vydalo nový vlastivedný zborník. Na slávnosti v Art Jazz Gallery v Kursalone ho na začiatku marca prezentoval historik Martin Kostelník, zároveň zodpovedný redaktor takmer päťstostranového Balneologického spravodajcu. Dielo pozostáva z 25 samostatných odborných štúdií a článkov publikovaných od roku 2011 do roku 2014. Pri každom príspevku je anglické resumé. Ocenia ho nielen odborníci, ale i vysokoškoláci pri čerpaní materiálov k svojim prácam. State isto zaujmú aj laickú verejnosť.

Hneď v úvode sa nachádza súhrnná história detskej ústavnej kúpeľnej liečby v Piešťanoch od autora Daniela Doležala. O produktoch z piešťanského bahna a termálnej vody, ich používaní i exporte napísal Martin Kostelník.

V zborníku sa nachádza aj druhá časť diela Jána Olejníka o vode v živote ľudu pod Vysokými Tatrami. Autor sa tentoraz zameral na Spiš, Oravu a Liptov. O gemerských kúpeľoch 19. storočia píše Éva Kerényi. Do obdobia habsburskej monarchie, konkrétne do Vyhní nazrel formou opisu výtvarných vyobrazení Marian Pavúk.

Medzi najkrajšie state s množstvom autentických fotografií patrí druhá časť chronológie o ochotníckom divadle v Piešťanoch z rokov 1949-2006. Tejto tematike sa venuje Piešťanec Ladislav Mušinský. Zozbieral množstvo cenného historického materiálu.

V Piešťanoch sa kedysi farmaceutickej výrobe venovala firma Facet. O nej napísal ďalší Piešťanec – historik Andrej Bolerázsky.

Medzi najvzácnejšie archeologické nálezy patria vykopávky z Krakovian–Stráží. Výskum cintorína pri Kostole sv. Gála zachytili Marián Klčo a Vladimír Krupa. O analýze kostrových pozostatkov piatich jedincov z tejto oblasti napísal Branislav Kolena. Tento autor sa spolu s Máriou Vondrákovou podieľal aj na popise antropologického rozboru kostry z hrobu z obdobia neolitu. Pozostatky vykopali v blízkej lokalite v Strážoch, v časti Jutrá.

Róbert Bača a Peter Novosedlík podrobne opisujú pečatný prsteň z obce Banka. Ján Hunka sa venuje nálezu počítacieho žetónu z Lančára, v roku 2010 náhodne vykopaného Igorom Gerhátom pri rodinnom dome, diele neznámeho mincmajstra z obdobia 1490-1550. O dvojsečnom meči s charakteristickým plným košom – schiavonou zo zbierok piešťanského múzea zoznamuje verejnosť M. Klčo, historik z Vrbového.

Piešťanská etnologička Jarmila Hluchová prezentuje rôzne typy fajok a ich výrobu. Fajky sú taktiež v zbierkovom fonde múzea. Zuzana Snohová pripravila vlastivedné dielo o detskom folklóre v piešťanskom regióne. Miroslav Kazík sa zameral na prieskum mien vydatých žien v Moravanoch nad Váhom. Tento autor zozbieral i slovnú nárečovú zásobu, používanú včelármi v Moravanoch. O špeciálnej faune z hlbokej minulosti – v pleistocéne – v úvozovej ceste v Ratnovciach píšu dvaja Tomášovia, Mlynský a Fuksi.

V zborníku sa nachádzajú aj diela, predstavujúce osobnosti spoločenského, politického či kultúrneho života. Róbert Jurík spísal životopisné údaje o slovenskom monumentológovi a historikovi Vendelínovi Jankovičovi. V. Krupa zhrnul publikačnú bibliografiu Augustína Rebra. Branislav Matoušek si uctil zborníkom, prezentujúcim bohatú publikačnú činnosť Piešťanca Kornela Duffeka jeho 75. narodeniny. O Antonovi Václavíkovi a piešťanskom múzeu napísala Ľubica Chorvátová. Záver knihy patrí opisu vedeckú konferencii z roku 2013 s názvom Balneologické dni z pera M. Kostelníka.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 29. marca.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav