Vilu Löger plánuje majiteľ zrekonštruovať

  • Spravodajstvo
  • 8. januára 2016, 08:52
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Dlhšie ako rok v Piešťanoch rezonoval osud Vily Löger, unikátnej hrazdenej stavby na nábreží Váhu. Po neúspešnom rokovaní radnice s Trnavským samosprávnym krajom o jej prevode do vlastníctva kúpeľného mesta sa predajom dostala do súkromných rúk.

Za 801-tisíc eur ju kúpil jediný záujemca, firma Fenix development z Uherského Brodu, ktorú vlastnia Miroslav Borák st. a Miroslav Borák ml. Neblahý príklad dnes už ruiny hotela Lipa vyvoláva v obyvateľoch mesta zlé skúsenosti s prevodom verejného majetku do privátnych rúk, preto sme oslovili M. Boráka st., jedného z nových majiteľov vily.

► Aká je vaša predstava o využití Vily Löger?

Zámerom spoločnosti Fenix development je zrekonštruovať tento objekt a vrátiť mu lesk a prestíž z jeho najslávnejšieho obdobia. Vila Löger je jednou z dominánt mesta a my si to uvedomujeme. O využití tohto domu ešte rokujeme. V hre je niekoľko variantov. Môžem vás ale ubezpečiť, že s rekonštrukciou takéhoto objektu máme skúsenosť. Hotel Augustiniánsky dom v Luhačoviciach sme získali v dezolátnom stave a vytvorili sme z neho jeden z najkrajších domov v tom meste. Po piatich rokoch patrí medzi top wellness hotely v Českej republike.

► Plánujete meniť vzhľad budovy?

Zásahy do vonkajších časti domu, pevne veríme, budú minimálne, najlepšie žiadne, avšak interiér určite prejde významnejšou rekonštrukciou a prispôsobí sa finálnemu rozhodnutiu, súvisiacemu s jeho využitím. Pred akýmikoľvek prácami necháme urobiť stavebno-historický prieskum, ktorý povie, čo sa zachová.

Augustiniánsky dům****S v Luhačoviciach

► Rekonštrukcia si vyžaduje investície. Môžete prezradiť, o akú sumu ide a kedy predpokladáte budovu uviesť do prevádzky?

Nejakú dobu to potrvá. Odhadujem, že v prevádzke by mohla byť v roku 2017, najneskôr 2018. O výške investície je predčasné hovoriť, pretože nevieme, čo nás prekvapí. Zrejme pôjde približne o dva milióny eur. Ale skúsenosti hovoria, že pri rekonštrukcii takého objektu sa objavia náklady navyše. Pri obnove vily budeme maximálne pracovať s históriu a pokúsime sa zachovať jej pôvodného ducha. Vila Löger má svoj príbeh. Spoločne s celým tímom spoločnosti Fenix sa vynasnažíme naň nadviazať. Chcem poprosiť všetkých občanov, ak majú informácie o tomto dome, zaujímavosti siahajúce do histórie objektu, kontaktujte nás aj prostredníctvom redakcie Piešťanského týždňa. Veľmi radi budeme s takýmito informáciami pracovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 5. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav