Viete, kedy dávate prednosť?

  • Spravodajstvo
  • 23. októbra 2015, 13:53
  • Autor:am

Zvyk je železná košeľa. Za volantom sme podvedome naučení, že prednosť má ten, čo derie pneumatiky na širšej ceste. Nie vždy to tak musí byť, najmä ak križovatke chýba dopravné označenie.
Pri znalostiach vyhlášky to nie je žiadny problém. Zákon hovorí jasne: „Ak prednosť v jazde nevyplýva z dopravného značenia, vodič je povinný dať prednosť v jazde vozidlu prichádzajúcemu sprava.“ No sú miesta, kde jazdíme „po svojom“. Piešťanci tento nepísaný spôsob poznajú a bez problémov sa ním riadia. No čo ak sa na ceste objaví vodič z iného mesta či štátu a dodržiava pravidlá podľa zákona? Buďte za volantom opatrní. Podpisovanie papierov o poistení nie je veru žiadna zábava.

■ PARKOVISKO PRI HM TESCO
Poslednou značkou upravujúcou cestnú premávku pred hypermarketom Tesco je označenie hlavnej cesty ešte pred zákrutou smerujúcou na parkovisko. Šoféri určite vedia, že za križovatkou takéto dopravné značenie stráca platnosť, a tak sú povinní dať prednosť v jazde vodičom idúcim sprava. Piešťanci sú však držia známeho spôsobu – „ja idem rovno, ty sa pripájaš, tak zastav“. Parkovisko je typickým príkladom povinnosti, o ktorej všetci vedia a všetci sú spokojní, že ju nik dodržiava.





Hoštáky – Štefánikova: Ak pôjde vozidlo zľava, prednosť bude mať modré auto.

■ HOŠTÁKY – ŠTEFÁNIKOVA (ČASŤ ULICE PRI REŠTAURÁCII MAGURA)
Križovatka ulíc Hoštáky a Štefánikova zažíva nápor najmä v ranných a popoludňajších hodinách. Máloktorý vodič si však uvedomí, že zo smeru od tamojšej reštaurácie a pripájajúc sa na ulicu Hoštáky má prednosť. Červená trojuholníková značka pred križovatkou je totiž obrátená špicom hore a sú na nej nakreslené deti. Nie, nie je to Daj prednosť v jazde.






Obchodná ulica: Kto má podľa vás prednosť?

■ OBCHODNÁ ULICA PRI POTOKU DUBOVÁ
Po prejazde štyrmi zákrutami smerujúc na Orviskú cestu vedúcu do Veľkého Orvišťa sa Obchodná ulica zatáča doľava. Pred časom sa práve tento úsek stal osudným pre neznámeho vodiča utopeného auta. Okrem nezabezpečenia vodného toku je križovatka tiež neoznačená. K vozovke sa napája cesta pozdĺž Dubovej. Podľa zákona je pri vchádzaní na vozovku z miesta mimo cesty alebo z poľnej cesty vodič povinný dať prednosť v jazde vozidlu idúcemu po vozovke. Čo myslíte, je pripájajúca sa cesta poľná alebo platí pravidlo pravej ruky?

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 20. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel