Viete, čo robiť, keď nájdete zatúlaného psa?

  • Spravodajstvo
  • 10. augusta 2017, 06:25
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Letné obdobie ľudí láka na prechádzky, opekačky či trávenie času pri vode. Majitelia štvornohých miláčikov týchto členov rodiny často berú so sebou a snažia sa im dopriať i poriadnu voľnosť. Nie vždy sa však zviera vráti na zavolanie a môže sa zatúlať poriadne ďaleko. Čo treba robiť, ak takéhoto chlpáča nájdete?

Ignorovať túlavého psa nie je najvhodnejšie riešenie. Môže byť ustráchaný, vyhladnutý, zmätený a neraz sa stáva, že takého zvieratá svojím správaním a pobehovaním stresujú nielen okoloidúcich vodičov, ktorí môžu spôsobiť dopravnú nehodu.
Mnohým ako prvé napadne kontaktovať mestskú políciu. Piešťanský náčelník Marcel Mihalik spomína, že kedysi mali túto povinnosť príslušníci zakotvenú vo všeobecne záväznom nariadení, ktoré je už však zrušené, a tak vlastne jeho muži nemajú na základe čoho konať. Napriek tomu, ak si to situácia vyžaduje, a to najmä mimo pracovných hodín útulku, sú schopní túlavého psa odchytiť a umiestniť do karanténneho koterca. „Hliadka nemusí byť práve k dispozícii, pretože má aj iné povinnosti, ako zbierať zatúlaných psíkov,“ povedal M. Mihalik.
Iné však je, ak pes okoloidúcich napáda. Vtedy treba zakročiť akútne. „Polícia má v takomto prípade iné možnosti,“ skonštatoval náčelník. Buď príslušníci použijú odchytovú tyč, alebo v najhoršom prípade nutnú obranu – likvidáciu zvieraťa. To sa však za uplynulých 30 rokov stalo azda do päť ráz.
V prípade nájdeného zvieraťa je teda najlepšie kontaktovať najbližší útulok. Ten piešťanský je do konca septembra otvorený od 8. do 17. hodiny. Mimo prevádzkových hodín je možné poslať sms na telefónne pohotovostné číslo 0904/170 913.
V obciach je dobré v pracovných dňoch nahlásiť zviera starostovi, ktorý môže túto informáciu vyhlásiť v rozhlase. Zo zákona sú totiž predstavitelia povinní postarať sa o riešenie túlavého zvieraťa a mať zazmluvnený príslušný útulok na odchyt a ustajnenie zvierat, prípadne mať vytvorenú karanténu pre tieto prípady. V obciach však mnohokrát ide aj o samovenčiacich sa psov.
Dobrý spôsob, ako pomôcť štvornohému utečencovi, je odfotiť ho a zavesiť fotografiu na sociálnu sieť alebo zaslať ju priamo útulku, a to aj s informáciou o lokalite, v ktorej sa zviera pohybovalo, prípadne i s telefonickým kontaktom na nálezcu. Možno práve dané zviera niekto hľadá a z kapacitných dôvodov nebude hneď možné umiestniť ho do útulku. Veľkou pomocou je poskytnutie dočasnej opatery. Podľa riaditeľky piešťanského útulku Ľubomíry Balekovej to však veľmi závisí najmä od ochoty ľudí.
Tu však prichádza otázka, či je vôbec vhodné zviera odchytávať vlastnoručne. „Pokiaľ je malé a kontaktné, treba pozrieť, či má obojok so známkou. Ak je to možné, vhodné je zaviezť zviera do najbližšej veterinárnej ambulancie, kde skontrolujú, či náhodou nemá čip,“ skonštatovala Ľ. Baleková. Ak však ide o agresívne zviera, v žiadnom prípade ho neodchytávajte.
Nie vždy má človek priestor pri zatúlanom zvierati sa pristaviť, môže také stretnúť napríklad cestou do práce. I tak je však vhodné ohlásiť ho útulku, prípadne zabezpečiť, aby neušlo alebo neohrozilo cestnú premávku. „Chceme sa poďakovať ľuďom, ktorí sa snažia pomôcť v rámci svojich možností. Posledné roky sledujeme, že obyvatelia sú všímavejší a mnohým nie je osud strateného alebo vyhodeného psíka či mačky ľahostajný. Sme však takisto len ľudia a máme svoje hranice. Telefonáty typu – ja som vám zavolal, na čo ste tam – ani nám, ani zvieraťu nepomôžu. Nie sme záchranka, čo príde do piatich minút od zavolania. Nie vždy máme k dispozícii auto a voľné kapacity, ale snažíme sa s nahlasovateľom vždy dohodnúť na riešení,“ dodala riaditeľka.
Apelovať však treba i na druhú stranu – na majiteľov. Strážte si svojich miláčikov. A ak svoje zviera nemáte začipované, napíšte mu na obojok kontaktné údaje a jeho útek hláste útulku a polícii, aby sa v zdraví mohlo vrátiť späť domov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava