Víchor zhadzoval stromy aj ploty

  • Spravodajstvo
  • 31. októbra 2017, 11:34
  • Autor:vd, jm

Silný víchor v Piešťanoch i okolí zhadzoval v nedeľu 29. októbra nielen stromy, ale narobil pohromu aj na majetku občanov. Napríklad pozhadzoval ploty okolo bývalého hotela Slovan, na stavenisku hotela Atóm i na starom trhovisku pri objekte polyfunkčného domu Gallery.

Prvý výjazd mali piešťanskí hasiči k bytovému domu na ulici Pod Párovcami v Piešťanoch. Tam obyvateľom na dvoch poschodiach vyvrátilo plastové zasúvacie dvere, ktoré mali slúžiť ako bariéra proti nepriazni počasia. Hasiči ich zvesili zo závesnej lišty a bezpečne odložili.

Breza v mestskom parku nevydržala nápor vetra a spadla vedľa lavičiek.

So zapnutou sirénou smerovali hasiči vo veľkom vetre k obci Nižná, kde sa na cestu zvalil strom. Aj ten odpratali. Ďalší strom spadol na jeden jazdný pruh okolo tretej poludní na cestu v Svrbiciach. Cestu uvoľnili a štartovali nazad do Piešťan.
Dobrovoľní hasiči z Pobedima odstraňovali aj vodu z futbalového ihriska.

Tu na Winterovej ulici spadol asi desaťmetrový smrek v záhradke pred bytovým domom a nebolo možné dostať sa dnu. Aj túto prekážku hasiči odstránili. V silnom vetre, daždi a pri slabej viditeľnosti zasahovali aj na ceste medzi Vrbovým a Krajným. V osade Grnča spadli na úzku cestu dva stromy. Pri návrate hasičov na základňu padol ovisnutý konár aj na ich auto a poškodil spätné zrkadlo.
Dobrovoľní hasiči z Pobedima zasahovali počas nedeľnej víchrice doma aj v Podolí.

Smrek padol na činžiak
Na Vážskej ulici v Piešťanoch, v mieste, kde vzniklo nové parkovisko, vplyvom silného vetra neodolal asi osemnásť metrov vysoký smrek, ktorého korene prednedávnom poškodili stavbári. Na mieste po druhej hodine popoludní zasahovala polícia aj hasiči. Priestranstvo okolo stromu označili páskami, v rámci bezpečnostných opatrení museli vodiči preparkovať svoje autá, lebo hrozilo, že sa strom na ne zrúti.
Polystyrénové tabule pádom zo strechy nespôsobili ujmu na zdraví.

Smrek padol na fasádu a v poryvoch vetra sa kýval zo strany na stranu. Koruna niekoľko metrov vysokého ihličnanu zavalila balkóny. Hrozilo, že strom poškodí sklené výplne nielen balkónov, ale aj okien. Hasiči ho nemohli odstrániť výškovou technikou, lebo plošinu sa v silnom vetre nedalo vysunúť do výšky. Preto sa čakalo, kým sa vietor utíši, a až podvečer „nebezpečný“ strom za pomoci lán zachytili a pílami odrezali pracovníci Služieb mesta Piešťany.
Strom na Vážskej ulici padol na fasádu bytového domu, pretože jeho koreňový systém poškodili stavbári pri zakladaní chodníka a parkoviska.

„Upozorňovala som robotníkov, aby nepoškodzovali korene stromov. Práve na tento smrek som poukazovala. Ale ubezpečili ma, že všetko je v poriadku! Teraz tu už hodinu pobehujú hasiči aj polícia a ja sa z okna dívam nielen na mesačnú krajinu, ktorú nám tu stavbári pri budovaní parkoviska vyrobili, ale aj na krásny jediný strom, ktorý padol za obeť parkovisku,“ rozčuľovala sa Jana Rau, obyvateľka Vážskej ulice.
Polystyrénová smršť
Víchrica skomplikovala aj život obyvateľom zatepľovaného panelového domu za piešťanským Kauflandom. Zo strechy dopoludnia odfúkla nielen polystyrénové tabule, ale tiež železnú kladku zo stavebnej konštrukcie. Našťastie, nik sa pri tom nezranil a zopár svedomitých obyvateľov rozlietané polystyrénové tabule vyzbieralo a uskladnilo do bezpečného priestoru. Na miesto prišli tiež policajti, ktorí skontrolovali a výstražnými páskami ohradili celý priestor bytovky.
Nové brány a nový plot okolo cintorína v Ostrove.

Zachraňovali aj ihrisko
Plné ruky práce mali aj dobrovoľní hasiči z Pobedima. Vyrážali na štyri výjazdy. Najskôr pomáhali miestnym futbalistom – odčerpávali vodu so zatopeného ihriska, potom spílili strom v areáli základnej školy i na Zákostolnej ulici. V Podolí sprejazdňovali cestu, na ktorú spadol strom.
Víchor sa pohral aj s plechovým plotom pri hoteli Slovan.

Pobedimskí hasiči zasahovali aj na cestách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel