Veľké plány zrealizovali, ale aj zabudli na papieri (1.)

  • Nezaradené
  • 21. januára 2016, 14:56
  • Autor:am

V archíve Piešťanského týždňa sa rokmi pôsobenia na mediálnej scéne nazbieralo mnoho vizualizácií všakovakých plánovaných objektov. V Piešťanoch mali vyrásť kúpaliská, polyfunkčné budovy, obchvaty a ďalšie objekty… V nasledujúcom seriáli si zaspomíname na bájne projekty a pripomenieme zrealizované stavby.

Diplomat aréna


Jedným z nedávno uskutočnených plánov v Piešťanoch sa stala výstavba novej basketbalovej haly pre ženský basketbalový tím Piešťanské Čajky. Brány objektu, situovaného hneď vedľa futbalového štadióna a ubytovacieho zariadenia, sa otvorili začiatkom aktuálnej sezóny. Stavbári začali pracovať v novembri 2014 a za necelý rok postavili objekt s vnútornou plochou 1800 metrov štvorcových. Podporiť miestny klub môže súčasne až 800 divákov. Výstavba pohltila viac ako dva milióny eur, z toho 1,8 miliónov činili stavebné náklady. Financoval ju súkromný investor, v súčasnosti je majetkom Mesta Piešťany a basketbalový klub ju má v dlhodobom prenájme. Okrem niekoľkých parkovacích miest v exteriéri nechýba v interiéri ani bufet, posilňovňa a malý wellness pre športovcov.
Hneď v prvej sezóne sa okrem tréningov a extraligových zápasov podarilo Čajkám hostiť v Diplomat aréne zahraničné kluby v Európskom pohári. Spĺňa totiž parametre Medzinárodnej basketbalovej asociácie FIBA.

Pohľad na plánovaný polyfunkčný dom Elegant z Poštovej ulice.

Elegant


Vo februári 2009 schválili poslanci mestského zastupiteľstva uzavretie zmluvy, zabezpečujúcej prístup obyvateľov Teplickej ulice k svojim záhradám potom, ako vyrastie polyfunkčný dom Elegant na Námestí J. Murgaša. Zaplniť mal priestor dnešného parkoviska oproti exercičnému domu jezuitov a vedľa budovy spoločnosti T-Com. Spoločnosť MC Group, zastúpená v tom čase konateľom Ľudovítom Mikušom, chcela začať stavať päťpodlažnú budovu ešte na jeseň roku 2009. Byty, ale i administratívne priestory s rozlohou 840 metrov štvorcových mali byť dokončené za 18 mesiacov. Konateľ ich plánoval prenajímať, chcel tam vidieť lekáreň, ordinácie či banky. Obyvateľom aj návštevníkom sľúbil 54 parkovacích miest v suteréne a od budovy bývalých telekomunikácií Elegant oddeliť úzkou uličkou.

Plány však ostali na papieri, polyfunkčný dom ani po piatich rokoch
nevystriedal stále fungujúce parkovisko. V minulom roku ho dokonca vybavili novými rampami.

Pribudne pri OD Prior čerpacia stanica?

Čerpacia stanica


Mesto s necelými tridsiatimi tisíckami obyvateľov sa už teraz pýši niekoľkými čerpacími stanicami. V minulom roku sa však súkromní investori pohrávali s myšlienkami, že ich nie je dostatok a treba vybudovať nové. Jedna z nich so samoobslužnou autoumyvárňou sa mala objaviť v širšom centre mesta na parkovisku obchodného domu Prior. Obyvateľom sa nápad veľmi nepozdáva, no podľa investora nedôjde k zvýšenej koncentrácii áut ani k znečisteniu ovzdušia. Podľa riaditeľa Prioru Mariána Šimku nie je v lokalite ani problém s parkovaním. Bežne si obyvatelia odstavia automobil pred ich obchodným domom a idú nakupovať aj do centra. Výstavba teda neublíži, práve naopak, pomôže nájsť pracovné miesto pre dvoch-troch miestnych. Plán má zatiaľ len približne tri mesiace, uvidíme, či sa ho podarí zrealizovať.

Z bývalej základnej školy na sídlisku Adam Trajan mala vzniknúť takáto letecká vysoká škola.

Letecká škola


V apríli 2014 predstúpila pred piešťanské mestské zastupiteľstvo Jana Turčeková, zástupkyňa Európskej Vysokej školy letectva, aby predstavila zámer vybudovať leteckú školu v priestoroch bývalej „osmičky“, základnej školy na sídlisku Adam Trajan. Okrem fakulty letectva plánovali pripravovať aj navigátorov a technický personál i ďalších odborníkov na fakulte marketingu a cestovného ruchu, pričom budúci letci sa mali vzdelávať v anglickom a ruskom jazyku. Kompletný projekt vtedy chceli mať vypracovaný do troch týždňov a mestských poslancov upozornili, že vzhľadom na krátku časovú rezervu je v zálohe aj ďalšia alternatívu mimo Piešťan.

Pre obavy zo zvýšeného hluku sa obyvatelia postavili návrhu chrbtom, poslanci ako pozitívum vnímali možnosť zrekonštruovať objekt bez zaťaženia mestskej kasy. Žiadali však prepracovať nekoncepčný návrh s chýbajúcimi informáciami a nereálnymi termínmi. Odvtedy sa po pripravovanom pláne zľahla zem a investor sa viac nevyjadril.

Budova bývalej základnej školy je v rovnako dezolátnom stave, ako v čase návrhu. Peniaze, určené na jej zbúranie, v minulom roku poslanci presunuli na rekonštrukciu chladiaceho systému zimného štadióna.

Plán vybudovať v parku kúpalisko už nahradili ďalšie vízie.

Kúpalisko v parku


Veľké plány vystavať v Piešťanoch akvaparky, kúpaliská či kryté plavárne prichádzajú a rovnako upadajú do zabudnutia. Vo februári 2010 radní predstavili zámer vystavať kúpalisko pri futbalovom štadióne. Časť mestských pozemkov sa tak mala zmeniť na oddychovú zónu. Návrh projektu delil vonkajší viacúčelový bazén na plaveckú, relaxačnú časť a whirlpool, počítal s detským bazénikom, šmykľavkou, toboganom, krytou plavárňou. Dva roky trvalo, kým schválili zaradenie projektovej dokumentácie do rozpočtu, v roku 2012 uzrela svetlo sveta. Samospráva dokonca vydala stavebné povolenie, aj investori chvíľami vyzerali nádejne. Jedným z háčikov bolo schvaľovanie čerpania podzemných vôd.

V súčasnosti ponúka nový súkromný investor približne v týchto priestoroch postaviť nový objekt, krytú plaváreň, o osude ktorej sa rozhodne už tento mesiac. Piešťanci stále využívajú len jediné kúpalisko s plaveckým bazénom, legendárnu Evu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 3, ktoré je v predaji od 19. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel