Veľká oslava piešťanského gymnázia trvala tri hodiny

  • Mladí dnes / Školy
  • 4. novembra 2016, 08:31
  • Autor:vd

Gymnázium Pierra de Coubertina v Piešťanoch oslavovalo svoje osemdesiatiny najskôr v pondelok 24. októbra dňom otvorených dverí, na druhý deň slávnostnou akadémiou v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána. Zišli sa na nej súčasní i niekdajší pedagógovia, bývalí študenti i vzácni hostia na čele s Tiborom Mikušom, predsedom Trnavského samosprávneho kraja. Hostí vítala riaditeľka gymnázia Miroslava Hanková.

Slávnosť sa začala znelkou kraja, končila študentskou hymnou. Medzi obomi skladbami pripravili študenti so svojimi pedagógmi reprezentačný trojhodinový program, na ktorom predstavili formou prezentácie celú históriu školy, ktorá pred osemdesiatimi rokmi začínala svoju existenciu v budove vtedajšej Krajinskej nemocnice na Poštovej ulici. Pomedzi jednotlivé vstupy študentov, ktorí sa prezentovali hovoreným slovom, tancom i piesňami, moderátori programu vítali hostí i bývalých predstaviteľov školy.

K auditóriu sa prihovorili T. Mikuš, primátor Piešťan Miloš Tamajka, na svoje riaditeľovanie si zaspomínal Milan Lihan, ktorý školu viedol v rokoch 1987-1991, i Ivan Luknár. Ten bol po Jánovi Chlapíkovi (1962-1987) druhým najdlhšie pôsobiacim vo vedúcej funkcii. „Dnes som si na osemdesiatiny našej školy uviazal symbolického motýlika, ktorého som mal na oslave 60. výročia gymnázia,“ usmial sa na začiatku svojho dlhého, vtipnými komentármi pretkaného príhovoru I. Luknár.

Riaditeľka Miroslava Hanková ďakuje svojmu predchodcovi Ivanovi Luknárovi.

Na slávnosti bola i manželka a dcéra J. Chlapíka. Viera Andrušková, dcéra bývalého riaditeľa, pre Piešťanský týždeň uviedla: „Na svojho otca si spomínam ako na láskavého, skromného, pracovitého a starostlivého, dobrého človeka. Bol rozvážny so sociálnym cítením, ktorý veľmi miloval svoju prácu. Všetok čas venoval vzdelávaniu, na ktoré sa aj starostlivo pripravoval, a zveľaďovaniu školy – dobudovaniu telocvične, ale hlavne oprave strechy budovy. S vysokým zanietením podporoval vzdelávacie a edukačné aktivity študentov aj profesorov nevynímajúc seba. Budoval a rozširoval družobné vzťahy so školami v Čechách a v Nemecku  a spolupracoval aj pri organizovaní výmenných družobných pobytov študentov. Svoju prácu v škole, svojich študentov a zamestnancov školy miloval a rovnako sa k nim aj správal.“
Na akadémii vystúpili aj speváčky z gymnázia pod taktovkou Z. Jendrichovskej.

V závere slávnosti si riaditeľka i zástupkyne gymnázia uctili bývalých riaditeľov a zástupcov školy. Odovzdali im pamätné ceny a listy. Tie dostali Ján Chlapík – in memoriam, Milan Lihan, Marián Nádaský, Ivan Luknár, Anna Žižková, Ladislav Gabovič, Zuzana Šandriková, Oľga Weismanová – in memoriam, Ján Číž, Margita Mamráková, Ján Šmída a dlhoročný pedagóg a propagátor športu Štefan Domonkos. „Práve on v týchto dňoch oslavuje rovnako ako naša škola osemdesiate narodeniny,“ zdôraznila M. Hanková.

Škola mala pripravené kvety a ocenenie aj pre manželov Jána a Viktóriu Horňákovcov, umeleckých vedúcich súboru Máj. Žiaľ, V. Horňákovej tejto pocty nebolo dopriate. Zomrela len dva dni pred oslavou. Primátor M. Tamajka v závere odovzdal plaketu mesta súčasnej riaditeľke gymnázia.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 44, ktoré je v predaji od 31. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel