Vážsky ostrov by mal oživiť nový mobiliár

  • Spravodajstvo
  • 17. februára 2017, 08:16
  • Autor:am/ts

Architekti a aktivisti sa tento rok opäť snažia vdýchnuť život Vážskemu ostrovu v Piešťanoch, známemu ako Lido. Pribudnúť by mala nová architektúra, mobiliár, ktorého návrh bude výsledkom diskusie aktivistov s verejnosťou. Tá sa uskutoční začiatkom budúceho mesiaca.

Deti, psičkári, rybári, mladí ľudia, športovci, ale i všetci okoloidúci a rekreanti by sa mali dočkať skultúrnenia priestorov Vážskeho ostrova. „Lido je podľa mňa jedinečný priestor v rámci mesta. Je to kus divokej prírody v blízkosti centra. Je výzvou pre architektov zachovať jeho divoký charakter, a zároveň reagovať na postupné urbanizovanie priestoru. Práve preto si zaslúži citlivé, profesionálne zásahy,“ uviedla pre Piešťanský týždeň Lívia Gažová, architektka a organizátorka projektu Tvoríme Lido. Ten vraj ponúka profesionálny zásah do prostredia, koncepčný návrh architekta, ktorý si ale dobrovoľníci môžu stále svojpomocne financovať a skonštruovať. „Namiesto typizovaných prvkov chceme do tohto verejného priestoru citlivo vstúpiť autorským dizajnom. Naše návrhy budú alternatívou k estetike paliet a kmeňov opracovaných motorovou pílou,” povedala architektka.

Cieľom projektu Tvoríme Lido je podľa L. Gažovej pokračovať v aktivitách, ktorými postupne revitalizujú Vážsky ostrov miestni dobrovoľníci pod dozorom odborníkov. V prostredí ostrova by mal podľa nej vzniknúť originálny a kvalitný mobiliár, ktorý vytvorí lepšie podmienky pre jeho návštevníkov. Zaujímalo nás však, či si na tieto aktivity plánujú zaobstarať i povolenia, aby sa vyhli pokutám, ktoré pred dvomi rokmi hrozili zoskupeniu Spoločne pre Piešťany. „V projekte Tvoríme Lido budeme vytvárať premiestniteľný mobiliár, nie stavby, preto na osadenie stačí súhlas vlastníka. Za základe dobrých skúseností so spoluprácou so Slovenským vodohospodárskym podnikom občianske združenia Centrum architektúry a Spoločne pre Piešťany pripravujú zmluvu o dlhodobej spolupráci,“ konštatovala L. Gažová.

Prototypy  drevených  objektov navrhnú architektky z občianskeho združenia Woven, ktoré majú bohaté skúsenosti s realizáciami z dreva, dočasnou architektúrou a objektmi v prírodnom prostredí. Jeden zo svojich architektonických workshopov usporiadali vlani práve ma Lide.

Konečné návrhy budú zohľadňovať súčasný stav priestoru, prírodný charakter Lida, previazanosť s mestom ako aj potenciál a historický odkaz oblasti. Dôraz sa bude klásť na udržateľnosť riešenia, atraktivitu dizajnu a využiteľnosť pre rôzne aktivity, súčasné aj budúce. Návrh môže byť mólom, ležadlom, slnečníkom, prístreškom, miestom pre rybára, zaujímavým ohniskom, skokanským mostíkom, chodníkom, lavičkou, posedom, útulňou, hravým objektom či saunou.

Návrhom budú predchádzať diskusie a workshopy a prvé stretnutie s verejnosťou sa uskutoční 2. marca. „Chceli by sme, aby prišiel každý, kto má k rozvoju Lida čo povedať, aj keby tam nechcel nič. Rozbiehame veľký proces a želáme si, aby bol výsledok čo najlepší, preto nás zaujíma názor verejnosti,” dodala L. Gažová. Návrhy by mali byť pripravené začiatkom leta, vznikne aj niekoľko prototypov. Realizovať ich budú postupne, podľa finančných možností.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 14. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava