Valentín: Deň, keď sa kupujú kvety a jedia sladké dobroty

  • Spravodajstvo
  • 12. februára 2017, 08:58
  • Autor:am

Sviatok svätého Valentína. Deň, keď si zamilovaní prejavujú lásku viac než inokedy, navzájom sa obdarúvajú nežnými darčekmi a častujú zdrobneninami a láskyplnými osloveniami. Ako Valentín vznikol a čo v súčasnosti znamená pre kvetinárstva a cukrárne v Piešťanoch?

O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje veľa legiend. Panovník Claudius II. rád a často viedol vojny, no rímski muži neradi vstupovali do vojska. Podľa Claudia bol ich dôvod jednoduchý, a to ten, že nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Ženatých mužov preto panovník nepovažoval za dobrých bojovníkov. Zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme. Valentín bol v tom čase rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius zistil, uväznil ho a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. A tak vzniklo prvé valentínske prianie.

V súčasnosti je sviatok svätého Valentína časom na obdarúvanie polovičiek. Pravdepodobne najčastejším darom sú kvety. „Prichádzajú väčšinou muži. Všetci si nákup nechávajú na poslednú chvíľu, a to presne na 14. februára, či je pondelok alebo nedeľa. Väčšinou kupujú kytice, obzvlášť ruže a tulipány, občas stavia i na miešané kytice. Najčastejšie zviazanie nechávajú priamo na mňa,“ uviedla kvetinárka Lucia Šebejová z LuFlowers. Napriek tomu, že si kúpu kytice muži nechávajú na poslednú chvíľu, ideálne je vopred predajňu navštíviť alebo zavolať. Potom už stačí prísť „na hotové“ a voňavý darček si len vyzdvihnúť. Do kytíc je zvykom vkladať i odkazy. „Buď si muži napíšu odkazy sami, a to ja nevidím, alebo časté je tradičné vyznanie – milujem ťa,“ prezradila kvetinárka.

Keďže počas sviatku, akým je Valentín, si kľučku na dverách od kvetinárstva podá mnoho zákazníkov, je potrebné sa vybaviť trpezlivosťou. Naopak, predajca musí mať porobené zásoby. „Treba objednať viac kvetov. K bonboniéram občas kupujú aj srdiečka na zavesenie, takže treba mať i tie,“ povedala L. Šebejová, ktorá vo svojej predajni ponúka ručne vyrábané doplnky do domácností, pričom každý z nich je iný, jedinečný.

Láska 14. februára ovláda aj cukrárne, zákazníci nakupujú zákusky pripomínajúce zamilovanosť. „Kupujú všetko v tvare srdiečka, produkty ozdobené srdiečkovou čokoládkou alebo pralinky, čokolády so srdiečkami a všetko, čo má na sebe nejaké srdiečko alebo je pobalené srdiečkovou stužkou,“ uviedla Zuzana Karová z cukrárne Monsalvy. Ženy pritom viac kupujú zákusky a muži čokoládové darčeky, na výber pritom majú pralinky a mnohé zákusky bez konzervantov.

Zákazníci si na tento výnimočný deň zvyknú objednávať i torty. „Pečieme valentínske tortičky pre dvoch, čokoládové a tvarohové so srdcami, k tomu je krásna škatuľka,“ povedala Z. Karová a dodala, že je dobré si ich objednať dopredu.

Pre cukrárov je Valentín výnimočný. „Je to jeden z najlepších dní v roku. Máme viac dezertov v tvare srdiečka, posypané sú jahodami, malinami. Tešíme sa na všetkých, ktorí chcú potešiť nielen z lásky, ale aj len tak pre potešenie,“ dodala Z. Karová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf