V Piešťanoch za dom smútku stovka, v Trnave nič

  • Spravodajstvo
  • 13. júla 2016, 10:37
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Naozaj sa nenájde spôsob, ako znížiť poplatky za cintorínske služby v Piešťanoch? I takéto otázky mohlo vyvolať vystúpenie poslankyne a zároveň šéfky piešťanských cintorínov Elišky Gockej na poslednom mestskom zastupiteľstve z 29. júna tohto roka. Kto by ale dúfal, že od nej zazneli vecné argumenty a informácie, ktoré by preukázali, že Piešťanský týždeň sa mýli a cenník služieb je naozaj objektívny, bol by veľmi sklamaný.

Namiesto vecných údajov sa mestská poslankyňa znížila k expresívnemu slovníku plnému urážok a osočovania, nedôstojných na voleného zástupcu. A tak naďalej pozostalí za obradnú sieň platia v kúpeľnom meste takmer sto eur a nik im nevie vysvetliť prečo a, naopak, na porovnanie krajská Trnava poskytuje obradné siene zadarmo.

Dôvodom teatrálneho vystúpenia E. Gockej na mestskom zastupiteľstve bol podľa nej článok v Piešťanskom týždni, ktorý vyšiel 7. júna tohto roka s názvom „Kam vlastne idú poplatky za pohrebné služby“. V materiáli, ktorý poslankyňu popudil, sme sa na základe verejne dostupných dokumentov pokúšali čitateľom priblížiť problematiku pochybných cien pohrebných výdavkov, s ktorými nie je spokojných viac ako tritisíc občanov kúpeľného mesta, čo pred časom prejavili aj svojím podpisom pod petíciu, žiadajúc ich zníženie. A nespokojných s cenníkom je i väčšina poslancov, čo prednedávnom vyjadrili svojím uznesením, ktorým radnicu zaviazali do septembra tohto roka cenník prehodnotiť.

V závere článku, na ktorý sa vo svojom prejave E. Gocká odvolávala, sme vedúcu pietnych služieb vyzvali, aby ako poslankyňa mestského zastupiteľstva iniciovala jednoznačnú definíciu pietnych služieb, a to najmä riadneho rozlíšenia, kedy vykonávajú činnosť verejnoprospešnú, to jest za peniaze daňových poplatníkov, a kedy komerčnú, to znamená služby, ktoré si občan musí uhradiť. Konštruktívna reakcia od E. Gockej však neprišla.

Aj preto sa pokúsim vysvetliť, čo mohlo namiesto hanlivých výrazov z úst poslankyne odznieť. A v nasledujúcom priblížim porovnanie cien za pietne služby v Trnave a Piešťanoch.

Súkromník verzus mesto

Porovnávané inštitúcie, ktoré v oboch mestách pohreby zabezpečujú, sú totožné v tom, že sa musia riadiť všeobecne záväzným nariadením, ktoré hovorí o prevádzkovom poriadku cintorínov a zároveň stanovuje cenu nimi poskytovaných služieb.

Rozdiel medzi správou cintorínov oboch miest však spočíva v ich iných právnych postaveniach. Kým v Trnave je to súkromná firma, s ktorou má mesto uzavretú mandátnu zmluvu, v Piešťanoch ide o mestskú organizáciu prisatú na rozpočet mesta.

Aj v ďalšom sa oba subjekty zásadne odlišujú. Piešťanské pietne služby za prenájom obradných miestností vo vlastníctve mesta účtujú v dome smútku na Žilinskej a Bratislavskej ceste jednotných 97 eur, v mestskej časti Kocurice o čosi menej, 65 eur.

V Trnave, ktorá tiež disponuje tromi mestskými domami smútku,

naproti pomerom v kúpeľnom meste v prípade, ak pohreb zabezpečuje firma, ktorá sa o cintoríny na základe zmluvy s mestom aj stará, prenájom je nula.

Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni číslo 28, ktoré je v predaji od 12. júla.
0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín