V Piešťanoch pribudnú nové kamery

  • Spravodajstvo
  • 10. augusta 2017, 05:34
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Obyvatelia i návštevníci kúpeľného mesta sa v najbližších mesiacoch môžu tešiť na zvýšenie bezpečnosti na najfrekventovanejších miestach v Piešťanoch. Radnica v spolupráci s mestskou políciou v súčasnosti pracuje na projekte rozšírenia kamerového systému.

Kým Piešťany momentálne monitoruje 40 kamier napojených na mestskú políciu, v najbližších mesiacoch by mohlo pribudnúť zhruba desať ďalších. Ako sa vyjadril náčelník mestských policajtov Marcel Mihalik, zatiaľ je jasné, že kamery chcú určite umiestniť na Kolonádový most, Lido, Námestie slobody a k Hudobnému pavilónu, respektíve Kursalonu. Vízia je i taká, že monitorovať by chceli miesta ako okolie bytového podniku, zimného štadióna, Vážsku ulicu pri Kruhovke. No v tomto prípade všetko závisí najmä od financií, a preto tieto miesta ešte zďaleka nie sú isté.
Celý projekt by sa totiž mal zmestiť do rozpočtu 25-tisíc eur. „Kvalitné kamery dnes stoja okolo 300 až 500 eur. No to nie je všetko. Je potrebný prevodník, káble, digitálny záznam, vysielač, kábel na strechu, parabola, anténa, prijímač a základ – softvéry a licencie. Samotná kamera je desatina ceny,“ priblížil M. Mihalik.
Práve preto je nutné plánované miesta posúdiť odborne, aby pri projektovaní kompetentní mohli brať do úvahy ceny zavádzania jednotlivých kamier so všetkými komponentmi, ale tiež napríklad i rozsah sledovaného územia. Dve veľmi staré kamery by mali tiež vymeniť za nové, pretože ich svetelnosť, ostrosť či nočné snímanie už je nedostatočné.
Ako sa teda náčelník vyjadril, v tomto prípade nechcú nič unáhliť a „nahádzať“ po meste kamery len tak bez rozmyslu. „Ide o bezpečnosť občanov a ochranu budov vo vlastníctve mesta,“ ozrejmil M. Mihalik. Napríklad na Lide chcú dozerať aj na nové architektonické prvky a pohyb „pochybných“ existencií.
V najbližších dňoch teda bude vyhlásená súťaž na dodávateľa, keď bude jasné, kde všade kamery pribudnú. Potom už môže začať samotná realizácia. „Nie je to také jednoduché. Systém sa skladá z množstva technických komponentov a v konečnom dôsledku to musí všetko fungovať. Veľmi dôležité bude finálne nastavenie,“ dodal na záver náčelník.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav