V obchode s diplomovkami lietal i viceprimátor

  • Spravodajstvo
  • 7. augusta 2015, 09:23
  • Autor:Jozef Vojčiniak, Tibor Hlobeň

Biznisu s vypracovaním vysokoškolských prác sa venovala firma eSeminarky.sk. Pri jej zrode stál spolu so svojím spoločníkom Tiborom Nyitrayom súčasný piešťanský viceprimátor Michal Hynek. Seminárne, ale i bakalárske práce vypracovávali študenti. S používaním cudzích prác podľa zistení Piešťanského týždňa mal počas štúdií na vysokej škole osobnú skúsenosť i samotný viceprimátor.

Spoločnosť eSeminarky.sk zapísali do obchodného registra v roku 2010. Až do mája 2012 v nej M. Hynek figuroval ako jeden z konateľov a prostredníctvom firmy Stout & Sublime, s.r.o., dokonca aj ako spolumajiteľ. V roku 2013 firma zanikla v dôsledku zlúčenia.
Na webe firmy Stout & Sublime sa podnikateľská dvojka M. Hynek a T. Nyitray svojou činnosťou počas pôsobenia v spoločnosti eSeminarky.sk chváli. Internetová stránka je písaná len v angličtine a v časti top projekty uvádza: „Projects provide comprehensive academic assistance for students standing at all academic levels.“ Preklad tejto vety znie, že ich projekty poskytujú komplexnú akademickú pomoc pre študentov všetkých akademických úrovní.

Je to podvod?


Ako však reálne pomoc vysokoškolákom prebieha, vysvetlil pre Denník N bývalý študent, v minulosti píšuci pre eSeminarky za peniaze desiatky seminárok a bakalárok. Študent prezrádza, ako texty skladal zo starších prác a vymýšľal si čísla z nikým nevyplňovaných dotazníkov.
„Ľudia si neuvedomujú, že podklady pre práce píšu veľmi často študenti,“ rozpráva Oliver. Študenti ako on robili pre eSeminarky.sk na zmluvu o dielo. Písalo sa v nej, že pripravujú podklady pre záverečné práce a nesmú byť zverejnené. „Samozrejme, že to nie sú žiadne poklady, je tam tichá dohoda, že klient dostane hotovú prácu na odovzdanie,“ vraví.
Za jednu bakalársku prácu firma inkasovala od 250 do 400 eur, cena diplomoviek sa blížila k tisícke. „Veľmi závisí od toho, kedy si to ľudia dávajú písať. Pri horiacich bakalárkach s termínom odovzdania menej ako dva týždne sa cena dostala aj na osemsto eur,“ vysvetľuje Oliver. „Dobrou vyjednávacou taktikou je aj argument, že sa čerpá najmä zo zahraničných zdrojov. Na veľa ľudí to funguje, lebo nevedia po anglicky.“
Oliver za dva roky napísal niekoľko desiatok bakalárok a aj diplomovky. Časom eSeminarky.sk opustil a klientov si začal hľadať sám, aby sa o zárobok nemusel deliť. Stránky, sprostredkúvajúce obchod, väčšinou inkasujú polovicu zo zaplatenej sumy. Druhá ide autorovi podkladov.
Problémom podľa Olivera je, že mnohí objednávatelia bakalárky na kľúč si neuvedomujú riziká. Za podvod pred univerzitou sú zodpovední len oni. Firma im poslala objednaný text a záleží na nich, čo s ním spravia. Navyše, študenti nielenže nevedia, kto im práce reálne píše, ale ani to, ako naozaj vznikajú.

Výskum sa nekoná, práca je len plagiát


Žiadna zahraničná literatúra, žiadne stohy kníh, spomína Oliver na noci nad záverečnými prácami. Väčšina vznikla kompilátom z už napísaného. „Šiel som na elektronický archív prác Masarykovej univerzity v Brne,“ opisuje techniku písania. „Vyhľadal si tému, zobral štyri-päť bakalárok. Z nich alebo ich zdrojov som vybral segmenty textov a prepisoval. Neviem, ako to je teraz, ale systém na kontrolu originality porovnával, pokiaľ viem, tri slová po sebe. Stačilo vetu preformulovať, citát zmeniť na parafrázu, niečím doplniť a zmixovať.“

S plagiátorstvom mal problém i viceprimátor


M. Hynek zrejme s týmto podivným spôsobom spracovania vysokoškolských prác získal skúsenosti už počas štúdia politológie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. V redakcii máme k dispozícii jeho seminárnu prácu, vytvorenú ako súčasť priebežného hodnotenia v rámci povinného kurzu Teórie medzinárodných vzťahov v zimnom semestri akademického roku 2011/12. Hodnotiaci pedagóg ju označil za plagiát.
Za takéto porušenie disciplinárneho poriadku pre študentov UK sa M. Hynek postavil pred disciplinárnu komisiu a zodpovedal sa, ako uvádza v návrhu vedúca katedry: „Za použitie cudzej práce alebo jej časti vo vlastnej práci bez príslušného odkazu na pôvodné dielo alebo doslovným použitím časti cudzej práce bez citovania pôvodného autora.“

Doštudoval v Sládkovičove


Pôvodný disciplinárny návrh žiadal podmienečné vylúčenie, ako nám potvrdil člen akademického senátu, disciplinárna komisia prejavila zhovievavosť a M. Hynekovi za jeho plagiát udelila napomenutie. Napriek tomu bez ukončenia semestra štúdium na UK zabalil a magisterský titul získal na Vysokej škole v Sládkovičove.

Spoločníka zamestnal aj na radnici


Podľa našich zistení viceprimátorov podnikateľský spoločník T. Nyitray externe pôsobil na piešťanskej radnici v období, keď sa prevalil škandál s bezpečnostnými previerkami zamestnancov mestského úradu a podivným sťahovaním databáz služobných počítačov na neevidované externé pamäťové médiá, takzvané veľkokapacitné hard disky.
Či sa spoločne s M. Hynekom pohyboval po kanceláriách zamestnancov mestského úradu, sa už nedozvieme vďaka vymazanému záznamu z bezpečnostných kamier radnice. Primátor Miloš Tamajka pred poslancami dôvodil, že jeho zachovanie by porušilo zákon.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 32, ktoré je v predaji od 4. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek