V meste vysychajú mladé stromy

  • Spravodajstvo
  • 11. augusta 2015, 08:34
  • Autor:Eva Wernerová, krajinná architektka

Je kritické sucho, život najmä mladých stromov sa ráta už nie na dni, ale hodiny. Tento týždeň rozhodne, ktoré prežijú. Najviac sú ohrozené mladé výsadby z posledných jedného až troch rokov. Majú ešte plytké korene a v tejto vrstve pôdy už žiadna voda nie je.

Listy začínajú žltnúť, aby sa znížil výpar a ak voda ani potom nie je k dispozícii, odumierajú. Mladý, kvalitný strom vrátane výsadby, kolovania a vyviazania stojí mesto približne dvesto eur. Existuje spôsob, ako dostať vodu k celému koreňovému balu – špirálovite ovinutou závlahovou hadicou vo výsadbovej jame. Aplikácia predstavuje asi tri až päť eur, čo je v pomere k cene stromu zanedbateľná položka. Závlahová hadica zaistí pri správne cielenej zálievke kvalitnú dotáciu vody pre strom aj v kritických obdobiach.
Kde sa stratilo uznesenie mestského zastupiteľstva z predchádzajúceho obdobia, že všetky mladé stromy v Piešťanoch zabezpečí tento systém? Za posledné mesiace som nezaznamenala zalievanie stromov – a keby sa aj cisterna k nim dostala, postrekom voda prenikne maximálne do niekoľkých centimetrov, ale nie ku koreňom. Stromy sú klimatizačné jednotky. Čím väčší, tým kvalitnejšie je chladenie pod ním. Naviac je tiché a pod stromami je príjemne. Rozdiel medzi teplotou na betónovom parkovisku a pod vysokými stromami sa pohybuje až okolo desať stupňov. Je životne dôležité pre mesto každoročne dosádzať nové stromy – ale najmä sa o ne odborne starať. Laicky som napočítala zatiaľ päťdesiat vyschnutých stromov, bilancia nie je, bohužiaľ, konečná.

Článok je súčasťou "Témy týždňa", kde sa venujeme tropickým horúčavám a suchu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 33, ktoré je v predaji od 11. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela