V meste pribudli jedle, tuje i borovice

  • Spravodajstvo
  • 13. septembra 2017, 00:52
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Každý hospodár či záhradkár pozná štandardnú otázku, ktorú si každý rok musí zodpovedať: „Ak sa ťa zima opýta, čo si urobil na jeseň?“ My sme nielen túto otázku položili riaditeľke Služieb mesta Piešťany (SMP) Hane Dupkaničovej.

A keďže chladné ranné počasie dáva jasne na známosť, že leto sa končí a príroda sa počas jesenných mesiacov začne pripravovať na zimu, zaujímalo nás, ako sa na ňu pripravuje piešťanský správca verejných zelených plôch.
► Aké práce v súčasnosti prebiehajú, koľko ľudí sa na nich podieľa a ktorých lokalít mesta sa týkajú?
– Vo verejnej zeleni prebieha kosenie a úprava trávnikov, ošetrovanie a orezy drevín, t.j. kríkov, stromov, živých plotov, čistenie a odburinenie letničkových, trvalkových a ružových záhonov a kvetinových nádob. Skupina arboristov vykonáva úpravu a rez korún stromov.
Ak by som mala odpovedať na otázku, aké práce pracovníci SMP vykonajú pred nástupom zimy, sú to napríklad hrabanie a odvoz lístia, s hrabaním odstránenie machu, ale i burín so snahou minimalizovať vznik plesne v trávniku a vyhnívanie mačiny. Ďalej je to uloženie hľuzovín v teple skleníkov, likvidácia letničkových záhonov, výsadba dvojročných rastlín a cibuľovín do záhonov a mobilných nádob, ochrana kríčkových ruží pred mrazom nahrnutím zeminy okolo kmienka kríčka.
Okrasné trvácne trávy zviažeme do snopov, aby sme zamedzili vyhynutiu rastliny v strede trsu a mnoho ďalších. Stromy a ostatné dreviny prežívajú zimu v mestskom prostredí pomerne odolne a nevyžadujú špeciálnu starostlivosť zameranú na zimu. Ak bude trvať suché počasie aj na jeseň, budeme naďalej zalievať záhony a mladé výsadby drevín.
Z mnohých činností, ktoré pracovníci SMP vykonávajú, môžem ešte spomenúť vodu v závlahových systémoch alebo vo vodovodoch na cintorínoch, či vo fontánach a pitných fontánkach, ktorú treba vypustiť, systémy zazimovať. Taktiež je potrebné nakúpiť posypový materiál, pripraviť techniku na zimnú údržbu.

Pozornosť venujú čisteniu a odburineniu letničkových a trvalkových záhonov.

► Vykonávajú sa aj preventívne ošetrenia stromov, aby nápory vetra či napadaného snehu nelámali suché konáre, prípadne celé stromy?
– Arboristi a pilčíci SMP ošetrujú a starajú sa o stromy počas celého roka. Odstraňujú z korún suché konáre, zlomené, prípadne nalomené konáre, ktoré ohrozujú zdravie a majetok občanov. Dodávateľsky nechávame ošetrovať stromy, ktoré nevieme ošetriť našou technikou (limitujúca je výška vysokozdvižnej plošiny). Ide o rezy stromov vo výškach či arboristické väzby korún stromov.
► Koľko stromov ste v tomto roku museli odstrániť a koľko nových namiesto nich pribudlo?
– Odstraňovanie stromov vykonávame na základe ohlásenia kompetentným orgánom alebo na základe právoplatných rozhodnutí o výrube vydaných kompetentným orgánom. V prvom prípade ide o suché jedince, prípadne tie, ktoré vyhodnotíme ako ohrozujúce zdravie a majetok občanov.
Za osem mesiacov tohto roka sa odstránilo 66 stromov suchých alebo poškodených a vyvrátených vetrom a 34 stromov na základe rozhodnutí. SMP vysadili aj v spolupráci s občanmi v tomto roku 64 stromčekov – najmä jedle, tuje, borovice. Ďalšia výsadba stromov nás ešte len čaká. Na jeseň v spolupráci s pracovníkmi mestského úradu budú vysadené vzrastlé stromy v rôznych častiach mesta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek