V matematike deviataci z Piešťan pohoreli

  • Spravodajstvo
  • 14. júna 2017, 08:51
  • Autor:gak

Celoslovenské testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl (Testovanie 9-2017) sa uskutočnilo 5. apríla na 1437 základných školách. Testy z matematiky, slovenčiny, maďarčiny či ukrajinčiny písalo spolu 36 535 žiakov.

(Autor: red)

Národný ústav certifikovaných meraní začiatkom júna zverejnil výsledky testov. Celoslovenský priemer úspešnosti testu z matematiky bol 56,4 percenta, slovenčinu zvládli školáci na 61,2 percenta. Objektívnosť priebehu testovania zabezpečoval externý dozor, v každej triede bol počas testovania prítomný učiteľ z inej školy. Kontrolu regulárnosti a objektívnosti priebehu Testovania 9-2017 vykonávala na 120 základných školách Štátna školská inšpekcia.

Úlohy v testoch boli zamerané na logické myslenie, porozumenie textu, overovanie vedomostí a zručností, aplikáciu poznatkov v praktických súvislostiach. V testoch z vyučovacích jazykov majú už niekoľko rokov svoje stále zastúpenie aj úlohy na čítanie s porozumením, v ktorých žiaci pracujú s ukážkami súvislých a nesúvislých textov. Test z matematiky obsahoval aj úlohy začlenené do kontextu praktického života, úlohy obsahovali stĺpcový diagram a tabuľku. Súčasťou testu z matematiky bol prehľad vzorcov a jednotiek. Pre úspešné riešenie testov bolo nutné, aby žiaci s porozumením čítali všetky úlohy.

V matematike skončili deviataci z Trnavského kraja na štvrtom mieste s 56,1 percentnou úspešnosťou, horšou ako celoslovenský priemer. V slovenskom jazyku dosiahli rovnakú úspešnosť ako celoslovenský priemer 61,2 percenta a skončili medzi krajmi na piatom mieste. V rámci okresu Piešťany mala najlepšiu priemernú úspešnosť v matematike ZŠ Rakovice a v slovenčine ZŠ Brezová v Piešťanoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín