V kampani lietajú silné obvinenia

  • Spravodajstvo
  • 17. októbra 2017, 17:47
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Kandidát na župana v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) Jozef Viskupič upozornil na podľa neho nehorázne odmeny, ktoré si pred týždňom nechali schváliť členovia predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany. Trnavský župan Tibor Mikuš tvrdí, že zo strany jeho protikandidáta ide o klamstvá najhrubšieho zrna, čo ho vraj ani neprekvapuje, nakoľko sa podľa Mikuša lož stala Viskupičovou pracovnou metódou.

Predstavenstvo Letiska Piešťany, a. s., nedávno uznalo pohľadávky Petra Sopka, Alexandra Floriša a ich advokátskej kancelárie vo výške 400-tisíc eur a pohľadávky vo veci nevyplatených odmien súčasného člena predstavenstva Juraja Štaffu a riaditeľa letiska, bývalého člena predstavenstva Františka Vargu v objeme 140-tisíc eur.
Predstavenstvo zároveň uložilo pripraviť právne listiny zmluvnou advokátskou kanceláriou s termínom vykonania do 13. októbra. Rozhodnutie predstavenstva letiska zo 6. októbra v piatok trinásteho kritizovali hnutie OĽaNO a Mesto Piešťany.
Viskupič uviedol, že štát musel letisku na tento rok poslať 180-tisíc eur, Mesto Piešťany letisku zase predĺžilo splatnosť dane a TTSK pred časom poslal letisku 400-tisíc eur ako pôžičku, dokonca mimo informovania valného zhromaždenia. „Tieto finančné prostriedky však boli určené na to, aby vedenie riešilo nevyplatené faktúry, dlhy voči samospráve či zamestnancom, a mali tiež slúžiť na inováciu a rozvoj letiska,“ upozornil Viskupič a pokračoval: „Vidíme presný opak. Peniaze majú skončiť vo vreckách členov súčasného a bývalého predstavenstva pána Štaffu a pána Vargu.“
Ako uvádza Viskupič, J. Štaffa a F. Varga mali letisko spravovať tak, aby bolo v zisku, no priviedli ho k likvidácii. „Teraz si títo páni majú vyplatiť odmeny, podľa kvalifikovaného výpočtu až 140-tisíc eur. Do vlastného vrecka sa tak veľmi čudným mechanizmom dostávajú verejné zdroje a nabaľujú sa tí, ktorí si odmenu zaslúžia najmenej. Je to nehorázne, zaváňa to podvodom a trestným činom uprednostňovania veriteľa,“ povedal Viskupič.
Ďalej uviedol, že občania majú možnosť vidieť najvypuklejší príklad toho, ako sa pred voľbami upratuje. „Pár dní, dokonca pár hodín pred voľbami si niekto plní vlastné vrecká z verejných zdrojov,“ vyjadril sa poslanec a upozornil, že tento proces je možné zvrátiť najneskôr dnes (v piatok). „V zápisnici sa totiž uvádza, aby boli uznané a vyplatené odmeny týmto ľuďom z predstavenstva do 13. októbra,“ povedal s tým, že k materiálom sa dostal iba v piatok, preto reakcia musela byť rýchla.
„Vyzývame NKÚ, aby okamžite zasiahol, skontroloval a zachránil verejné prostriedky, ktoré by mali smerovať na vyplatenie veriteľov, zamestnancov, do investícií a rozvoja, nie do súkromných vreciek predstavenstva, ktoré priviedlo letisko k likvidácii,“ vyjadril sa Viskupič, ktorý zároveň vyzval aj trnavskú župu, aby jej predstavitelia prestali takýmto spôsobom nakladať s verejnými zdrojmi a aby sa pár týždňov pred voľbami zdržali podobných krokov.
Oslovili sme aj J. Štaffu, ktorého sa podľa Viskupiča má týkať vyplácanie odmien. „Uznanie záväzku neznamená jeho vyplatenie. Je možné i nahliadnuť do účtovníctva letiskovej spoločnosti a riaditeľ letiska František Varga dostal pokyn, že tak má urobiť pre každého novinára, ktorý o to prejaví záujem. A tam je jasne vidieť, že 400-tisícová pôžička bola použitá len na uhradenie miezd zamestnancov a faktúr za energie. Členom riadiacich orgánov letiskovej spoločnosti nebolo vyplatené ani euro. Uznanie tohto záväzku ani nerobí garanciu vyplatenia týchto prostriedkov v budúcnosti. Tú robia len stanovy letiskovej spoločnosti,“ povedal pre Piešťanský týždeň člen predstavenstva letiskovej spoločnosti J. Štaffa.
Do redakcie nám svoje stanovisko k Viskupičovým obvineniam zaslal i predseda predstavenstva letiskovej spoločnosti a trnavský župan Tibor Mikuš: „Dňa 13. októbra sa uskutočnila v priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky tlačová beseda poslancov hnutia OĽaNO Jozefa Viskupiča a Eduarda Hegera, na ktorej sa konštatovalo tunelovanie spoločnosti Letisko Piešťany, a. s. Odzneli klamstvá najhrubšieho zrna, čo ma v prípade môjho protikandidáta na post predsedu vo voľbách do VÚC 2017 neprekvapuje. V jeho prípade sa lož stala pracovnou metódou. Nemienim kaziť víkend divákom a čitateľom médií, a preto len oznamujem, že zvážim príslušné právne kroky.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj