V čích rukách je bytový podnik?!

  • Spravodajstvo
  • 28. júna 2017, 08:57
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Bytový podnik mesta Piešťany vznikol na sklonku 90. rokov minulého storočia ako nástupnícka organizácia mestskej akciovky. Mal snahu chrániť majetok mesta pred privatizačnými chúťkami vtedajších politikov. V určitom období do podivných procesov z minulosti musel zasiahnuť až Najvyšší súd SR, vďaka rozhodnutiu ktorého mesto neprišlo o množstvo nehnuteľností vo svojom vlastníctve. Na dlhé obdobie sa bytový podnik podarilo stabilizovať a vytvoriť v ňom kontrolné mechanizmy tak, aby k pokusom o rozkrádanie majetku nedošlo. Valné zhromaždenie tvorili poslanci zastupiteľstva, ktorí do funkcií menovali dozornú radu i konateľa tejto spoločnosti.

V závere minulého roka primátor Miloš Tamajka rozhodol o zrušení tohto kolektívneho orgánu poslancov, ktorí robili dozor nad bytovým podnikom. Opieral sa vraj o nález Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý spochybňoval pôsobenie poslancov vo valnom zhromaždení, a tak začal byť valným zhromaždením len on sám.

Takmer okamžite po svojom ustanovení do tejto funkcie odvolal dovtedajšiu riaditeľku a konateľku Evu Kollárikovú. Rovnako bol tiež odvolaný dlhoročný predseda dozornej rady Martin Cifra. Za nového konateľa spoločnosti vymenoval zamestnanca mesta Pavla Vermeša a za nového člena dozornej rady poslanca z klubu Spoločne pre Piešťany Matúša Kromholca. Dozorná rada za svojho predsedu zvolila vtedajšieho viceprimátora Michala Hyneka.

Po týchto, podľa poslancov kontroverzných zmenách, zástupcovia občanov na januárovom rokovaní prijali uznesenie, ktorým výrazne obmedzili Tamajkove kompetencie voči bytovému podniku. Na všetky podstatné kroky by tak potreboval ich súhlas. Toto uznesenie však primátor v zákonom stanovenej lehote nepodpísal, a tak doposiaľ nenadobudlo účinnosť.

Aký to má dopad, sa dnes venujeme téme bytového podniku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel