Učiteľka spevu z Piešťan vyrába dierkované kraslice

  • Spravodajstvo
  • 13. apríla 2017, 12:37
  • Autor:vd

Hovorí sa, že umelecky nadaní ľudia majú blízko k rôznym formám umenia. Učiteľka spevu Katarína Petrovičová z Piešťan vie nielen prekrásne nôtiť, ale má blízko aj k výtvarnému umeniu. Už štyri roky sa venuje zdobeniu veľkonočných kraslíc. Po mame zdedila zubársku vŕtačku, a tak sa pustila nielen do maľovania, ale aj do dierkovania kraslíc. Metóda, ktorú s úspechom zvládla, sa v odbornej literatúre volá madeirovanie.

Slovo je odvodené od jemnej čipkovej látky s drobnou kvetinovou výšivkou tvoriacou pravidelnú vlnku, ktorá je charakteristická dierkami. Kúpiť si madeirové šaty na leto je to najlepšie, čo môžeme svojmu telu darovať. A mať dierkované-madeirové vajíčko, je to najkrehkejšie, čo môžeme dať šibačovi. Istota je nechať ho radšej ležať v košíku, aby krášlilo veľkonočné sviatky. K. Petrovičová nám porozprávala, ako na to.

► Odkedy sa venujete svojej záľube?

Moje prvé kraslice vznikli pred štyrmi rokmi a veľmi sa mi táto „moja záľuba“ zapáčila. Ale chcela som byť stále kreatívnejšia, tak som hľadala inšpiráciu.

► Aký moment vás na začiatku inšpiroval?
Vnuknutie tvoriť kraslice mi napadlo pri pohľade na jednu fotku z internetu. Bol tam nafotený postup na vyfúknutie vajíčka. Všetci vieme, že to nie je jednoduchá záležitosť, a nakoniec sa môže stať, že škrupinka praskne, to človeka odradí. Vedeli ste, že stačí obyčajná injekčná striekačka, ihla a jedna dierka na vajíčku? Vzduch sa vháňa do vajíčka pomocou striekačky a ihly a postupne všetok obsah vytečie, len to treba robiť pomaly, inak vajce praskne.

► Zdobenie dierkovaním je technologicky náročnejšie, vyžaduje si trpezlivosť aj určitú zručnosť. Za aký čas ste to zvládli na profesionálnej úrovni?
Svoju prácu by som nenazvala profesionálnou, stále je to len v štádiu príjemného relaxu.

Metóda dierkovania alebo madeirovania je technicky náročná, ale výsledok stojí zato.

► Ako teda vyzerá ten váš relax pri dierkovaní kraslíc?
Dierky robím zubárskou vŕtačkou. Dierkované kraslice ma očarili svojou krehkosťou a čistotou. Na začiatku si vajíčko celé pokreslím čiarami, rozdelím ho na jednotlivé časti pre zdobenie a dierkovanie. Potom opatrne začnem zubárskou vŕtačkou robiť dierky. Po ich vyvŕtaní sa musí vajíčko ponoriť do roztoku Sava, aby sa rozpustila vnútorná šupka-blanka.

► Zrejme to nie je až také ľahké, ako sa zdá…
Zo začiatku mi popukalo veľa vajíčok, treba nájsť ten správny uhol a tlak na vŕtačku. Vŕtačku mám od svojej mamy, ktorá robila zubnú techničku, a poradila mi aj s výberom správnych vrtákov.

► Keď chce stavbár stavať dom, musí mať pevné základy. Zrejme podobné je to aj s maľovaním či dierkovaním kraslíc…

Máte pravdu, príprava vajíčka je veľmi dôležitá. Musí byť dostatočne zvnútra umyté a potom vysušené. Nevýhoda maľovaných kraslíc je v tom, že si nemôžem dopredu nakresliť vzory, musím mať všetky ťahy presné.

► Aké farby používate na farbenie vajíčok?
Najprv som použila obyčajnú farbu v prášku, akú je dostať všade v obchodoch pred Veľkou nocou. Ale nebolo to ono. Prišli na rad akrylové farby, ktoré som musela nanášať štetcom aj v štyroch-piatich vrstvách, aby nepresvitala hnedá škrupinka.

Dierku do škrupinky treba urobiť jemnou zubárskou vŕtačkou.

► A čo je vhodné na zdobenie?
Na zdobenie používam roztopené biele voskovky. Vosk musí mať správnu teplotu, aby bol vláčny. Vzory nanášam obyčajným kovovým špendlíkom, ktorý mám zapichnutý do ceruzky a namáčam ho do roztopeného vosku. Biele vajíčka si šetrím na dierkovanú techniku.

► Biele vajíčka na túto techniku vyniknú najviac, sú najčistejšie. Aká je však posledná úprava takejto kraslice?

Nakoniec vajíčko prelakujem špeciálnym lakom. Je pekne lesklé, nevybledne a aj trošku spevnie.

► Vaše kraslice majú rôzne vzory, kde beriete inšpirácie?
Vzory si vymýšľam sama alebo čerpám nápady z internetu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 11. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela