Účasť vo voľbách rastie, nie však závratne

  • Spravodajstvo
  • 4. novembra 2017, 15:33
  • Autor:gak, pror, vd, sita

Na Slovensku prebiehajú v poradí piate voľby poslancov a predsedov samosprávnych krajov od vzniku republiky. Približne 4 435 000 voličov môže dnes až do 22:00 využiť svoje právo rozhodnúť o vedení samosprávnych krajov na najbližších päť rokov.

Možnosť hlasovať má dnes aj približne 95-tisíc prvovoličov, pre ktorých sú krajské voľby vôbec prvou príležitosťou využiť svoje volebné právo. Hojnú účasť prvovoličov, ale tiež mladých ľudí a rodín s deťmi zaznamenali aj vo volebnej miestnosti vo vrbovskom gymnáziu, kde po 13.hodine presiahla účasť voličov 10 percent.

Vo volebnej miestnosti gymnázia Vo Vrbovom, bolo krátko poobede voliť už viac ako desať percent oprávnených voličov.

Vo volebnom obvode Piešťany (okres Piešťany) sa odhaduje vyššia volebná účasť ako pred štyrmi rokmi, kedy dosiahla 13,91 percenta. V okresnom meste sa zatiaľ pohybuje v rozmedzí 10 až 15 percent, najvyššia účasť zatiaľ bola zaznamenaná 19,8 percenta.
Piešťanský týždeň vo volebnom dni zablúdil aj do seriálovej Hornej Dolnej (Novej Lehoty), kde si svoje voličské právo uplatnil aj Ľubomír Kováčik, komparzista zo známeho seriálu.

Priebeh volieb je v regióne zatiaľ bezproblémový, v obvode Piešťany je 27 obcí so 62 okrskami. Určité sklamanie zo slabej účasti zatiaľ pretrváva vo Voderadoch, kde sa kandidáti predháňali v riešení problému s internátom bývalej učňovky, ktorý samosprávny kraj prenajal firme sprostredkujúcej ubytovanie robotníkom.
V Ostrove dnes majú hody, v predstihu pred ďalšími povinnosťami odvolil aj starosta obce Jozef Tkácz.

Predseda komisie Vladimír Rašla síce predpokladá o niečo vyššiu účasť ako pred štyrmi rokmi, no nezodpovedá to podľa neho mimoriadne intenzívnej kampani.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín