TRENČÍN: Po desiatich rokoch sprístupnia na hrade Veľkú baštu

  • Spravodajstvo
  • 24. júla 2014, 10:25
  • Autor:sita

Na Trenčianskom hrade v nedeľu po desiatich rokoch sprístupnia pre verejnosť Veľkú baštu, ktorá je súčasťou Paláca Zápoľských. Doteraz bola zatvorená pre nevyhovujúci technický stav.

,,Pri prvej obhliadke hradu som si povedal, že je škoda, aby bolo toto miesto s pekným výhľadom na mesto zatvorené. Opravili sme zábradlia, odstránili náletovú zeleň a z Veľkej bašty sme spravili miesto bezpečné pre návštevníkov,“ povedal Peter Martinisko, poverený riadením Trenčianskeho múzea, pod ktoré patrí aj Trenčiansky hrad. Náklady na znovuotvorenie veže boli asi 800 eur, dnes je táto časť hradu prístupná aj pre menej mobilných návštevníkov.

Od nedele bude Trenčiansky hrad vybavený aj wifi pripojením, ktoré umožní byť online približne osemdesiatim návštevníkom súčasne. ,,Nájdu tu informácie o hrade, najbližších podujatiach a novinkách. Do budúcej sezóny plánujeme spracovať elektronického audiosprievodcu po objektoch hradu pre návštevníkov,“ dodal Martinisko.

Súčasťou nedeľného programu na hrade bude aj prednáška o grófke Iphigenii De Castris D´Harcourt, poslednej súkromnej majiteľke Trenčianskeho hradu, ktorá ho v roku 1905 venovala mestu Trenčín. Záujemcovia si prednášku môžu vypočuť o 11:00 v Delovej bašte. Omšou vo farskom kostole o 9:00 si návštevníci pripomenú 100. výročie jej úmrtia. Okrem toho si môžu v nedeľu na Trenčiansky hrad priniesť deky a piknikovať. Agentúru SITA o tom informovala Petra Hinková Čimová, hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Trenčiansky hrad vznikol v 11. storočí ako pohraničná pevnosť, strážiaca dôležité vážske brody a dôležité karpatské priesmyky, cez ktoré prechádzali obchodné cesty, spájajúce oblasť severného Uhorska a stredoslovenských banských miest s Čechami, Moravou, Sliezskom a Poľskom. V ďalších storočiach sa stal sídlom pohraničného komitátu, kráľovskej a neskôr šľachtickej župy. Dnes sú v jeho starobylých priestoroch výstavné priestory a viaceré expozície Trenčianskeho múzea. Vlani si cestu na hrad našlo približne 85 tisíc návštevníkov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava