Tip od vás: Pred jazdou po kolokruhu sa presvedčte o otvorení hrádze

  • Spravodajstvo
  • 6. júla 2017, 13:40
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Jednou z najvýznamnejších cyklotrás v Piešťanoch a okolí je Kolokruh Sĺňava okolo vodnej nádrže. Cesta nie je jednosmerná, a tak tento asi dvanásťkilometrový okruh môžete začať na ľavom brehu Váhu smerom na Ratnovce alebo po pravej hrádzi okolo lodenice. Všetky smery však spája jediné miesto, ktoré radosť z výletu môže pokaziť, a to je hať Drahovce. Jej prechod je časovo obmedzený, a tak ak tieto doby nedodržíte, neostane vám nič iné, ako sa pred uzatvorenou bránou hate otočiť.

Obdobná udalosť sa stala nášmu čitateľovi, a to aj napriek tomu, že k hati na bicykli dorazil v čase, keď mala byť otvorená. „Podľa rozpisu mala byť otvorené ešte polhodinu. Namiesto toho sme sa pred zamknutou bránou museli otočiť. Nepomohlo nám ani zvonenie na bránke. Obsluha nás odignorovala,“ povedal nám Juraj Urbánek.

A keďže nie je jediný, kto sa s takouto sťažnosťou na nás obrátil, zisťovali sme dôvody priamo u správcu hate Drahovce, ktorým je štátny vodohospodársky podnik. Ako nás informovali, existencia Kolokruhu Sĺňava je možná len na základe dohôd medzi Slovenským vodohospodárskym podnikom, Mestom Piešťany a zaangažovanými občianskymi združeniami, pričom samotný okruh je situovaný na korune hrádze zdrže Sĺňava s možnosťou prepojenia ľavej a pravej strany zdrže prechodom cez hať. Táto časť vodnej stavby slúži viacerým účelom a sú na nej nainštalované viaceré technológie.

„Z tohto dôvodu sa, pochopiteľne, aj počas dohodnutých otváracích hodín pre cyklistickú a korčuliarsku verejnosť vyskytujú prípady nutných manipulácií alebo prebiehajúcich opráv na zariadení hate, keď nevieme zabezpečiť bezpečný prechod a prejazd hate. Pohyb cudzích osôb vytvára pri práci neželané bezpečnostné riziká. V takýchto prípadoch býva, samozrejme, hať uzavretá Z TECHNICKÝCH PRÍČIN. O uzávierkach trasy sa snažíme informovať všetky známe zastávky na cyklotrase ako Siesta pláž, Dino a podobne,“ uviedol v stanovisku vodohospodárov Marián Bocák. „Napriek tomu, že personál hate či prítomná strážna služba nie je prevádzkovateľom cyklotrasy, vždy vyvíja úsilie vyjsť občanom v ústrety a popri svojich pracovných povinnostiach v maximálnej možnej miere dodržiava stanovené otváracie hodiny trasy,“ doplnil Bocák.

V súčasnom období podľa jeho vyjadrení prebiehajú opravy tesnení na hradení haťových polí, čo okrem pohybu montážnikov a portálového žeriavu obnáša aj otvorenie mreží na jamách, v ktorých je hradenie uložené. Z tohto dôvodu bola cyklotrasa v priebehu minulého týždňa tri dni uzavretá. Práce však boli usmerňované tak, aby od piatka do nedele bol prejazd opätovne umožnený. Je teda možné, že skúsenosť občana vznikla práve v období takejto vynútenej uzávierky trasy. „Opakovane prosíme širokú verejnosť o opatrnosť pri prechode haťou a rešpektovanie pravidiel a pokynov našich zamestnancov,“ dodal Bocák.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 4. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj