Tekvicové slávnosti so svetlonosmi pod barlolámačom

  • Spravodajstvo
  • 3. októbra 2017, 06:58
  • Autor:Viera Dusíková

Tekvicové slávnosti v Piešťanoch vyvrcholili pri soche barlolámača. Okraj fontánky zdobili výtvory z tekvíc rôznych tvarov i veľkostí. Každý, kto vyrezával, neobišiel naprázdno – získal fotku zo svojho strašiaka pod symbolom mesta. Víťazom bola trojica autorov tekvice s motívom barlolámača.

Svoje majstrovstvo nielen pri varení a pečení špecialít z tekvice, ale aj v umeleckej zručnosti prezentovali kuchári i cukrári zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch. Hostiteľom bola Zuckmann Villa, kde to v sobotu 30. septembra naozaj žilo. Pri mostíku lásky boli nakopené oranžové hlavy tekvíc, ktoré dopestoval gazda Kocian, takže každý, kto nemal vlastnú, mohol si vybrať dyňu na vyrezávanie podľa svojho gusta. Len náradie si každý doniesol z domu.

Pred barlolálačom sa odfotili so svojou tekvicou – barlolámačom jej autori.

Spevom i tancom pozývali okoloidúcich na tekvicové slávnosti folkloristi zo súboru Žito. „Podujatie podporilo dobrú vec, zisk z predaja tekvíc sme venovali občianskemu združeniu ProWinter na realizáciu sochy Ľudovíta Wintera na Kolonádovom moste. Vyzbierali sme dvesto eur, stovka išla gazdovi a stovku sme poskytli na sochu,“ skonštatoval jeden z organizátorov podujatia Michal Fiala.
„Sme radi, že aj naši študenti mohli reprezentovať farby školy, druháci pomáhali variť pokrmy z tekvíc v Zuckmann Ville a štvrtáci, tohtoroční maturanti odboru cukrár i kuchár, vyrezávali tekvice,“ povedala hlavná majsterka Jana Hašková zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb.
Okraj fontánky aj podstavec pod sochou sa plnil výtvormi z tekvíc.

Kuchári nachystali tekvicovú krémovú polievku. Ten, kto vyrezával, mal ju zadarmo. V reštaurácii sa dal v ten deň objednať tekvicový koláč, rizoto i cestoviny. Jemne pikantnú polievočku z tekvíc či jahňacie stehno Sous Vide s tekvicovou štrúdľou a ako dezert domáci tekvicový cheesecake s mascarpone v ten deň podávali aj v reštaurácii Le Griffon.
Zvedaví maškrtníci sa zastavili aj na hokaidovej zmrzline v Mone Lise na Námestí slobody a tekvicami sa nechali inšpirovať aj v Rybárskom dvore, kde návštevníkov ponúkli krémovou tekvicovou polievkou a pečenou tekvicu ako prílohou k rôznym jedlám.
Pred barlolálačom sa odfotili so svojou tekvicou – barlolámačom jej autori.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav