T. Hudcovič: Zhodli sme sa, čo treba urobiť

  • Spravodajstvo
  • 19. apríla 2016, 14:10
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Úvod apríla priniesol turbulentné a pre viacerých i šokujúce zmeny v piešťanskej samospráve. Tomáš Hudcovič, poslanec a zároveň šéf najpočetnejšieho klubu v mestskom zastupiteľstve Spoločne pre Piešťany (SpP), prekvapujúco nastúpi do vedenia mesta po boku primátora Miloša Tamajku a jeho zástupcu Michala Hyneka. Doteraz stojí aj na čele zoskupenia, najtvrdšie kritizujúceho súčasného prvého muža mesta. Radikálne zmenil názor a z razantného oponenta sa stane spolupracovník dvojice na čele radnice, ak nastúpi na post druhého viceprimátora?

► Poslanecký klub SpP s vami na čele kritizoval prácu vedenia mesta najmä pre bezpečnostný audit, za netransparentné míňanie verejných prostriedkov, reorganizáciu mestského úradu či podozrenia z falšovania správy inšpektorátu práce. Už je všetko v poriadku?
V spomenutých prípadoch išlo o upozorňovanie na základe výsledkov kontrol či informácií z médií. Výčitky smerovali aj ku krokom vedenia bez komunikácie s poslancami, ale zodpovednosť sme niesli všetci. Cieľom kritiky bolo dostať sa do stavu, keď sa o veciach hovorí ešte predtým, než sa udejú, a dajú sa ovplyvniť. Vysvetlenia chcem stále a verím, že ich dostanú všetci poslanci. Niektoré veci, povedzme týkajúce sa poslednej kontroly, mi už prednosta čiastočne vysvetlil a úrad akceptoval návrhy opatrení hlavného kontrolóra, aby nedochádzalo v budúcnosti k pochybeniam.

► Podozrenie z nehospodárnosti pri narábaní s verejnými prostriedkami sa premietlo do úpravy kompetencií primátora pri zmenách rozpočtových opatrení bez poslaneckého súhlasu. Po zvýšení počtu viceprimátorov v štatúte mesta sa zrazu opäť poslaneckým uznesením razantne navýšili. Obavy už nie sú?

Predošlý primátor mal neobmedzenú právomoc robiť rozpočtové opatrenia. My sme túto právomoc plánovali obmedziť na využívanie naozaj len v nutných prípadoch. V rámci diskusie s primátorom o tom, čo je potrebné, aby začali veci v Piešťanoch fungovať, vyvstala jeho požiadavka, aby mal voľnejšie ruky v rozpočtových opatreniach. Aktuálne napríklad len nutné presuny v sociálnej oblasti znamenali za mesiac opatrenia za takmer 3000 eur. Úrad navrhoval dve percentá rozpočtu, schválili sme jedno. Nechceme blokovať fungovanie úradu a inštitúcií, keďže to nerobí problém primátorovi, ale samotným obyvateľom. Zároveň sme ponechali v platnosti uznesenie o tom, že úrad má povinnosť informovať poslancov priebežne o vykonaných rozpočtových opatreniach.

► Na jeseň minulého roka na podnet klubu SpP mestské zastupiteľstvo vyslovilo nedôveru vedeniu mesta. Už ste s ich prácou spokojný?

Dôveru treba budovať. S primátorom sme si pomenovali, kde vidíme problematické miesta a čo treba zlepšiť. Od kvality výstupov pre zastupiteľstvo cez komunikáciu až po promptné riešenie úloh s dopadom na tvorbu budúcoročného rozpočtu či drobné čiastkové úlohy v rámci bežného fungovania tak, aby obyvatelia Piešťan videli pozitívny vývoj. Osobne som sa zúčastnil všetkých rokovaní k príprave tohtoročného rozpočtu. Robili sme všetko, aby veci v Piešťanoch mohli normálne fungovať. Tu bolo vidieť, že vieme nájsť spoločnú reč. Nie na všetko musíme mať rovnaký názor, keďže však nechceme, aby Piešťany prešľapovali na mieste alebo cúvali, musíme hľadať riešenia. Pri vzájomnej otvorenej komunikácii a prevzatí časti zodpovednosti verím, že sa podarí úspešne riešiť problémové body.

► Prednedávnom ste odporučili zmeny v dozornej rade Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS). Zástupcu mesta M. Tamajku ste navrhli vystriedať poslancom z klubu SpP Jozefom Malíkom. Zmenil poslanecký klub SpP názor?
Náš krok motivoval nedostatok informácií. Nie je nám ľahostajná situácia v spoločnosti. Primátor prisľúbil, že bude viac informovať o dianí v TAVOS-e. Rovnako sme komunikovali s primátorom Trnavy Petrom Bročkom. Myslím si, že by si mali sadnúť za stôl a pokúsiť sa vyriešiť veci tak, aby neboli na škodu spoločnosti. V tomto momente netrváme na tom, aby post člena dozornej rady zastával poslanec nášho klubu, ale máme záujem na upokojení situácie. Určiť členov dozornej rady je kompetencia valného zhromaždenia spoločnosti. Predpokladám, že spraví všetko, aby TAVOS fungoval, ako má.

► Kto prišiel s ponukou na druhého viceprimátora? Žiadal váš poslanecký klub túto pozíciu od vedenia mesta alebo ju, naopak, prijal? Alebo je adresovaná priamo vám?
S primátorom sme rokovali o riešení problémov už dlhodobejšie, ale bez konkrétneho výsledku. Začiatkom apríla sa na jeho podnet stretnutia opäť zintenzívnili. Hľadali sme možnosť, ako vyriešiť hromadiace sa problémy. Po diskusii k rôznym návrhom sme dospeli k záveru, že jedinou možnosťou je zobratie časti zodpovednosti na svoje plecia a to sa v danom momente dá jedine cez post viceprimátora, pričom možnosťou bola výmena na tomto mieste alebo menovanie druhého, čo je kompetencia a rozhodnutie primátora.

► Aké kompetencie má mať podľa vašich predstáv druhý viceprimátor?
Mojou prioritou je uskutočnenie krokov na zostavenie budúcoročného rozpočtu podľa nového kľúča. Myslím si, že na niektoré aktivity míňa Mesto Piešťany dlhodobo zbytočne veľa finančných prostriedkov a iné dôležité sú poddimenzované. Po dôkladnom zhodnotení chcem pripraviť návrhy na riešenia tak, aby sa s nimi podľa možností stotožnilo celé zastupiteľstvo. Rád by som tiež výrazne zlepšil komunikáciu vedenia mesta so zastupiteľstvom. Ďalej je pre mňa dôležitá oblasť cestovného ruchu, doriešenie otázky plaveckých športov, sociálnych služieb a podpory športu.

► Aké zmeny nastanú v štýle práce vedenia mesta po vašom nástupe do funkcie?
Verím, že v rámci vzájomnej spolupráce sa nám podarí nájsť konsenzus pri pohľade na riešenie problémov. Zatiaľ sme sa zhodli na veciach, čo treba urobiť. V poslednej dobe som dostal viacero kritických spätných väzieb na činnosť úradu, tak by som rád prispel svojím pohľadom na vec a návrhmi riešení. Ich vyhodnotenie a vykonanie je však na vedúcich pracovníkoch oddelení na čele s prednostom, ktorý riadi úrad.

► Plánujete personálne zmeny na mestskom úrade? Alebo sa v tejto oblasti s M. Tamajkom stotožňujete?
Svoj názor bez problémov poviem, ale zvonku nevidím do všetkého, čo sa na úrade deje. Takže najskôr musím spoznať situáciu zvnútra a potom k veciam, ktoré som už navrhol, pridám určite ďalšie námety riešení. Je to však kompetencia primátora a prednostu, pričom verím, že budú vnímaví ku konštruktívnym pripomienkam.

► Po akú hranicu ste ochotný so súčasným vedením spolupracovať?
Hranicou je zákonnosť a prospech obyvateľov.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 19. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava