Svetlá na Kolonádovom moste na hodinu zhasli

  • Nezaradené
  • 27. marca 2017, 21:24
  • Autor:am

Kolonádový most v Piešťanoch sa počas víkendu ponoril do tmy a rozžiarila ho ohňová šou. Ochrana životného prostredia a šetrenie energií je dôležitá oblasť. Pripomenuli nám to i študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch, keď sa v sobotu 25. marca rozhodli zapojiť do celosvetového eko-podujatia Hodina Zeme vypnutím elektrického osvetlenia na jednu hodinu.

Pred národnou kultúrnou pamiatkou sa v sobotu večer stretli desiatky ľudí. „Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera sa už po štvrtý raz stala iniciátorom podujatia Hodina Zeme, celosvetového a najväčšieho ekologického podujatia pre verejnosť. Po ročnej prestávke sme sa opäť s podporou Mesta Piešťany rozhodli vypnúť na jednu hodinu osvetlenie významnej pamiatky a súčasti mesta, Kolonádového mosta,“ uviedol riaditeľ školy Ladislav Blaškovič.

Presne o 20.30 h sa svetlá na moste vypli. Po slávnostných príhovoroch prišiel na rad kultúrny program, návštevníci ho sledovali len za svetla sviečok. „Najprv sa predstavil folklórny súbor Žito, po nich zahrala študentka na gitare a tri pesničky zaspievala jej sestra a napokon sa predviedla skupina Fandango s ohňovou šou,“ povedal Marek Cepka, študent druhého ročníka.

Okrem toho študenti podávali flambované palacinky a teplý čaj, pričom využívali všetko, čo sa v škole naučili. „Do prípravy podujatia bola zapojená celá škola, pripravovali sme ho všetci spoločne. Posolstvom akcie je, aby sme si uvedomili, že treba chrániť našu planétu, a ak každý z nás začne od seba, tento svet sa stane lepším,“ uviedla študentka druhého ročníka Natália Slámková.

S výsledkom podujatia bol spokojný aj riaditeľ. „Sme veľmi radi, že okrem odborného a všeobecného vzdelávania sa v škole venujeme aj podpore životného prostredia a propagácii ekologizácie. Jednou z týchto aktivít bola práve Hodina Zeme a som veľmi rád, že sme sa ako jediná škola v Trnavskom kraji tento rok zapojili,“ uviedol L. Blaškovič.

Skupina Fandango predviedla pútavú ohňovú šou.

Hodina Zeme je najväčšou celosvetovou akciou so zapojením verejnosti. Zhasnutím svetiel každoročne prepája viac ako miliardu ľudí na celom svete vo viac ako 7000 mestách a obciach, prepája verejný aj súkromný sektor. História Hodiny Zeme sa datuje k 31. 3. 2007, keď viac ako 2,2 miliónov domácností a 2000 firiem v austrálskom Sydney vyplo na hodinu svoje osvetlenie. O rok neskôr sa do akcie zapojilo už okolo 50 miliónov ľudí v 370 mestách a obciach vo vyše 35 zemiach v 18 časových pásmach. Kampaň sa zmenila z udalosti v Sydney na celosvetové hnutie za trvalo udržateľný život. Vo svojom treťom roku sa Hodina Zeme zapísala do histórie ako zatiaľ najrozsiahlejšia dobrovoľná akcia vôbec.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 28. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín