Súťaž: Do práce na bicykli 2015

  • Spravodajstvo
  • 27. februára 2015, 15:23
  • Autor:sita

Po úspešnom vlaňajšom pilotnom ročníku súťaže „Do práce na bicykli“ sa dnes začína registrácia do jej druhého ročníka. Minulý rok sa zapojilo viac ako 1500 ľudí v 30 mestách a do práce na bicykli najazdili takmer 200-tisíc kilometrov. Registrácia prebieha cez novú webovú stránku súťaže dopracenabicykli.eu. Súťaž vyhlásil národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR s technickou a organizačnou podporou občianskych združení z Banskej Bystrice, Prešova a Martina.

„Cieľom súťaže je motivovať ľudí, aby čo najviac využívali bicykel ako každodennú formu dopravy do zamestnania. Primátorky a primátori prispejú aj takýmto spôsobom k zlepšeniu zdravia obyvateľov, k zníženiu podielu individuálnej automobilovej dopravy v meste a následne aj k zvýšeniu kvality života v ňom,“ povedal národný cyklokoordinátor z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Peter Klučka.
Obyvatelia prihlásených miest budú celý mesiac máj jazdiť do práce bicyklom. Na celonárodnej úrovni bude vyhodnotené a odmenené mesto s najväčším počtom najazdených kilometrov, najväčším počtom zapojených tímov, ako aj spoločnosť, v ktorej sa zapojil najväčší počet tímov. Národný cyklokoordinátor vyzýva ľudí, aby aj oni upozornili a žiadali predstaviteľov svojho mesta, aby sa do súťaže prihlásili. „Malé mestá sa nemusia báť, že v konkurencii veľkých miest nemajú šancu. Najazdené kilometre sa prepočítajú na počet obyvateľov,“ povedal Klučka. Registrácia miest prebieha do 16. apríla 2015.
Súťaž podporuje využitie bicyklov na pravidelné dochádzanie do práce a už niekoľko rokov sa organizuje aj v okolitých krajinách podporujúcich rozvoj cyklistickej dopravy. Vďaka súťažiacim v minulom roku klesol obsah CO2 v ovzduší slovenských miest až o 49-tisíc kg. Minulý rok sa okrem všetkých ôsmich krajských miest prihlásili aj tieto mestá: Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Dolný Kubín, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Modra, Moldava nad Bodvou, Nová Baňa, Piešťany, Poprad, Rajecké Teplice, Senec, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stupava, Šamorín, Veľký Šariš, Vysoké Tatry a Zvolen.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava