Študent elektrotechnickej priemyslovky zostrojil univerzálneho robota

  • Nezaradené
  • 7. mája 2014, 08:24
  • Autor:jk

Na medzinárodnej súťaži v robotike, ktorá sa konala začiatkom apríla v Trenčíne, študent tretieho ročníka Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) v Piešťanoch nechal za sebou všetkých rivalov. O pár týždňov neskôr cestoval do Starej Ľubovne na vyhodnotenie celoštátneho kola Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ). MICHAL KOŠÍK z Veľkých Ripnian pre Piešťanský týždeň porozprával, čo jeho robot AllWheel-BOT dokáže, a tiež prezradil, že možno aj kvôli nemu sa rozišiel so svojím dievčaťom.

AllWheel-BOT – Univerzálny terénny robot, autonómne a manuálne riadený. Predstavte nám ho.
– Má šesť kolies, na každé jedno pripadá jeden motor. Preto je v názve „all wheel“. Štyri z nich sa dajú v zákrutách vytáčať. Vpredu má inštalovaný otáčací diaľkomer a kameru uloženú na serveroch zabezpečujúcich pohyb hore aj dolu. Dokáže sa orientovať v priestore a podľa toho sa zariadi. Keď robot príde k prekážke, zistí, akým spôsobom ju obíde najlepšie. Sú v ňom zabudované ultrazvukové, magnetické, akcelerometrické, optické, teplotné či zvukové merače.
► Aká je ich funkcia?
– Napríklad dokáže zistiť teplotu okolia. Ak je vysoká, vyhlási alarm a zastaví, lebo by sa zničil. Alebo ak sa dostane do nebezpečného náklonu, cúvne, prípadne sa spýta, čo má vykonať.
► Z popisu teda vyplýva, že sa dá riadiť x-rôznymi spôsobmi.
– Môže sa riadiť aj ručne. Robot je však určený na to, aby v praxi nahradil človeka. S AllWheel-BOT sa dá komunikovať so zariadeniami ako smartfón, tablet či počítač. Tento typ komunikácie je obojsmerný – údaje sa do robota nielen odosielajú, ale z neho aj prijímajú. Na ilustráciu – vojak sedí na svojom stanovišti a navádza robota do miest, ktoré sú pre človeka nebezpečné, či tam nie sú plyny, či nie je terén zamorený a podobne.

Vybrali sme z rozsiahleho rozhovoru, ktorý vyšiel v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 6. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj