Sté výročie otvorenia prvého golfového ihriska pripomenie Winterov pohár

  • Spravodajstvo
  • 24. júla 2014, 12:15
  • Autor:Z materiálov Balneologického múzea, Vladimír Krupa

Jeden z prvých golfových klubov na území Slovenska, golfový klub (PGK), založili v roku 1913 v Piešťanoch a v rokoch 1913–1914 vybudovali na Kúpeľnom ostrove golfové ihrisko. O otvorení referujú napríklad správy v anglickom periodiku o golfe Golf Illustrated týmito slovami: „Najkrajšie golfové ihrisko na kontinente bolo teraz otvorené v piešťanských kúpeľoch (Uhorsko), vzdialených tri hodiny cesty vlakom priamo z Viedne. Je nádherne situované medzi pohorím Karpaty a riekou Váh päť minút chôdze od hotela Thermia Palace.“

Ľudovít a Imrich Winterovci pri príležitosti slávnostného otvorenia golfového ihriska zorganizovali priamo na ihrisku „letúnsky deň“. Konal sa v nedeľu 26. júla 1914. A práve po tejto demonštrácii pokroku leteckej techniky sa 28. júla 1914 do Piešťan dostala správa o vyhlásení vojny. Táto situácia ovplyvnila aj vývoj golfu v Piešťanoch. Úspešne sa mohol rozvíjať až po skončení vojny a usporiadaní pomerov v novovzniknutom štáte. Muselo byť zrekonštruované samotné golfové ihrisko a prakticky odznova sa musela rozbehnúť aj činnosť Piešťanského golfového klubu.

Z dobových materiálov z medzivojnového obdobia sa dozvedáme množstvo informácií aj o piešťanskom golfovom ihrisku. Malo deväť jamiek, celkovú dĺžku dráh 2652 metrov (2918 yardov) s 37 údermi pre jedno kolo (par).

Na vybudovanie, resp. rekonštrukciu piešťanského ihriska po roku 1918 boli potrebné značné prostriedky. Winterovcom sa ich podarilo získať aj od bohatých jednotlivcov a firiem. Prvá jamka a jej hracie plochy boli zrekonštruované vďaka dotácii Jana Masaryka a baróna Franza Ringhoffera juniora a grín dostal názov Masarykov a Ringhofferov grín. Na opravu druhého grínu prispel pán Schubert, jeden z vedúcich pracovníkov veľkej obchodnej firmy Lüftner. Odtiaľ pochádzal názov Lüftnerov grín. Štvrtá dráha bola pomenovaná podľa pána M. Švestku – čestného tajomníka Pražského golfového klubu, ktorý prispel na jej obnovu.

Medzivojnové obdobie bolo obdobím najväčšej slávy a rozvoja piešťanského golfu. Klub si dal zhotoviť aj vlastný odznak. Mal podobu dvojcípej vlajočky rozdelenej vodorovne na dva pruhy. Horný bol červený, spodný tmavomodrý. V strede vlajočky boli v bielom kruhovom poli zlaté písmená PGC – Piešťanský golfový klub.

Čestným predsedom klubu bol gróf Viliam Erdödy, vlastník piešťanských kúpeľov, prezidentom bol prednosta okresu Vojtech Skyčák a viceprezidentom brat Ľudovíta Wintera Imrich, ktorý bol aj iniciátorom jeho založenia a dušou klubu. Zároveň v ňom zastupoval vedenie kúpeľov. Čestnými členmi klubu boli významní ľudia I. ČSR – politici, priemyselníci, napr. Jan Masaryk „československý minister v Londýne“, barón Franz Ringhoffer starší (kapitán družstva Pražského golfového klubu). V čestnom výbore PGK mali zastúpenie predstavitelia golfových klubov zo zahraničia.

V Piešťanoch sa konalo niekoľko golfových súťaží ročne. Golfovú sezónu otvárala súťaž o Piešťanský jarný pohár (koncom mája), v polovici júla (vo vrcholnom období letnej kúpeľnej sezóny) sa konala Medzinárodná letná súťaž o New York Herald Cup. Okrem toho sa konala súťaž o majstra Slovenska, handicapová súťaž (hráči súťažili medzi sebou na základe započítavania handicapov jednotlivých hráčov – tzv. vyrovnávanie handicapov, teda i hráč začiatočník s vysokým handicapom mohol poraziť oveľa lepšieho hráča) súťaž o Erdödyho putovný pohár a súťaž Pohár Jána Masaryka.

Po roku 1989 sa obnovili tradície golfu v Piešťanoch. V roku 1992 vznikol GOLF CLUB Piešťany ako občianske združenie. V roku 1995 vznikol INTERNATIONAL GOLF CLUB SLOVAKIA ako občianske združenie. Šťastnou zhodou náhod tesne pred koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia bolo vybudované nové golfové ihrisko. Architektom prvého návrhu bol stavebný inžinier z Prahy Ing. Kamil Pilát. Je situované v severnej časti Kúpeľného ostrova. Slávnostne bolo otvorené 21. júla 2004. Má deväť jamiek s dĺžkou 2159 metrov a par 34. Ihrisko má vybudované potrebné zázemie pre členov klubu – klubový dom, nádherné prostredie parkového štýlu, upravené gríny a ferveje. Aktuálne na ihrisku pôsobí od začiatku roku 2014 Golf & Country Club Piešťany, občianske združenie, ktoré má v súčasnosti viac ako 400 členov.

 

 

Sté výročie otvorenia prvého golfového ihriska v Piešťanoch si všetci priaznivci tohto gentlemanského športu pripomenú v sobotu 26. júla aktívnou alebo pasívnou účasťou na tohtoročnom Winterovom pohári s nasledovným programom:

 

9.00 h – ranný štart prvej časti turnaja

13.45 h – slávnostné otvorenie turnaja

– príhovor primátora Mesta Piešťany R. Cicutta

– príhovor generálneho riaditeľa SLKP, a.s. K. Pilza

– príhovor prezidenta golfového klubu Golf & Country Club Piešťany

E. Lechingera

– organizačné záležitosti turnaja – M. Bocko

19.00-19.30 h – príhovor primátora Mesta Piešťany R. Cicutta

– príhovor o histórii golfu v Piešťanoch – V. Krupa

– slávnostné vyhlásenie výsledkov turnaja, odovzdanie vecných

cien

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín